Kemikalieudslip sendte otte ansatte på sygehuset

Både beredskab, politi og ambulancer blev sendt til et kemikalieudslip i Hammel mandag aften, hvor otte ansatte blev kørt til kontrol på sygehuset efter at have mærket ubehag.

Et kemikalieudslip på fabrikken McBride i Hammel medførte mandag aften, at en større indsatsstyrke rykkede ud for at få kontrol over situationen.

På de billeder, TV2 ØSTJYLLAND har modtaget, ses både ambulancer og lægebiler, politibiler og flere køretøjer fra Beredskab & Sikkerhed.

Billede fra indsatsen i Hammel mandag aften, hvor fabrikkens ansatte havde reageret hurtigt og trukket beholderen med den kemiske reaktion udenfor, hvor den kunne håndteres.
Billede fra indsatsen i Hammel mandag aften, hvor fabrikkens ansatte havde reageret hurtigt og trukket beholderen med den kemiske reaktion udenfor, hvor den kunne håndteres. Foto: Øxenholt Foto

Otte kørt på sygehuset

Ifølge Flemming Lau, vagtchef ved Østjyllands Politi, modtog politiet en anmeldelse fra virksomheden klokken 22.22.

- Der var sket et eller andet udslip, som vi nu er ved at undersøge nærmere. Et kemikalieudslip i produktionslinjen, forklarer vagtchefen, som også kan oplyse, at otte ansatte følte sig utilpasse og oplevede svimmelhed i forbindelse med udslippet.

Otte ansatte på fabrikken McBride blev mandag aften kørt til Skejby Sygehus, efter de oplevede ubehag ved et kemikalieudslip. De har det alle okay nu, oplyser vagtchef ved Østjyllands Politi, Flemming Lau.
Otte ansatte på fabrikken McBride blev mandag aften kørt til Skejby Sygehus, efter de oplevede ubehag ved et kemikalieudslip. De har det alle okay nu, oplyser vagtchef ved Østjyllands Politi, Flemming Lau. Foto: Øxenholt Foto

- De blev alle kørt til kontrol på Skejby Sygehus, men har det godt, siger vagtchefen.

Hvilket kemikalie, der er tale om udslip af, ved politiet ikke endnu, men det bliver nu undersøgt, forklarer vagtchefen.

Snarrådige ansatte

Ifølge Brian Arendtsen, operationschef ved de østjyske beredskabers fælles vagtcentral, var det en blanding af omkring 9-10 forskellige kemikalier i fabrikkens produktionslinje, der pludselig udløste en uønsket kemisk reaktion.

- Jeg er ikke den store kemiker, så hvad der er gået galt, kan jeg ikke sige, men der er sket en eller anden kemisk reaktion i den her beholder. Og eftersom det ikke er meningen, der skal komme gasser ud af sådan en beholder, slog de ansatte ved alarm, siger Brian Arendtsen.

Beredskabet indsatte derfor både lokale indsatsvogne fra brandstationen i Hammel, men også en særlig kemikalievogn fra Randers blev sendt til udslippet.

- Vi var undervejs i kontakt med specialister om, hvordan udslippet skulle håndteres, men i løbet af den time, vi var i gang, gik den her kemiske reaktion nogenlunde i sig selv. Heldigvis, for det kan være svært at finde ud af, hvordan sådan noget skal håndteres, siger operationschefen.

Beredskabets folk blev kaldt til udslippet kort før klokken 22.30 mandag aften, og de var færdige med indsatsen omkring klokken 01.
Beredskabets folk blev kaldt til udslippet kort før klokken 22.30 mandag aften, og de var færdige med indsatsen omkring klokken 01. Foto: Øxenholt Foto

Beredskabet kunne på stedet konstatere, at medarbejderne på fabrikken havde reageret hurtigt og flyttet beholderen med kemikalierne ud på området foran fabrikken, hvor den kemiske reaktion så kunne håndteres.

- Fabrikken havde selv kørt beholderen udenfor. Det var superfint, de havde gjort det, lyder det fra Brian Arendtsen.

Anden udrykning til fabrik på få måneder

TV2 ØSTJYLLAND forsøger tirsdag formiddag at få en kommentar fra fabrikken til aftenens episode.

Det kemiske udslip sker i øvrigt blot et par måneder efter, at redningsmandskabet senest måtte rykke ud til fabrikken på Englandsvej i Hammel efter en anmeldelse om et muligt udslip. Det kunne Lokalavisen Aarhus fortælle om i november.

Ifølge Lokalavisen blev myndighederne alarmeret om en arbejdsulykke om aftenen fredag den 5. november.

- I forbindelse med arbejdet begyndte nogle ansatte at klage over irriterende kløe i næsen, kunne Morten Hansen, vagtchef ved Østjyllands Politi, fortælle avisen.

Da virksomheden, som producerer rengøringsmidler, har med skrappe kemikalier at gøre, reagerede myndighederne derfor ved at sende både beredskab, politi og ambulancer. Flere ansatte blev kørt til kontrol på sygehuset, men ifølge vagtchefen var ingen kommet alvorligt til skade.

Sagen blev overdraget til Arbejdstilsynet, som besøgte virksomheden.

Siden har virksomheden modtaget en gul smiley på baggrund af et påbud og to strakspåbud - alle tre relateret til luftvejsbelastninger, fremgår det.

McBride i Hammel modtog 1. januar 2022 en gul smiley fra Arbejdstilsynet. Det skete på baggrund af et påbud samt to strakspåbud.
McBride i Hammel modtog 1. januar 2022 en gul smiley fra Arbejdstilsynet. Det skete på baggrund af et påbud samt to strakspåbud. Foto: Arbejdstilsynet