Kamp for politiskole i Hadsten: Ikke skræmt af to timers kørsel

Favrskov Kommune er også interesseret i at få en politiskole, men Rigspolitiet har et ønske, der måske vil knuse drømmene

02:34

1 af 2

Favrskov har meldt sig ind i kampen om politiskolen. Det sker efter, at et folketingsflertal har besluttet, at der skal oprettes en politiskole i Vestdanmark, da der lige nu kun ligger en i Brøndby.

Favrskov Kommune er dog langt fra den første der melder sig på banen, når det angår den nye politiskoles placering. Randers, Silkeborg, Skanderborg og Horsens er med i kampen, men det afskrækker ikke Favrskov, der mener at have faciliteterne i orden.

- Der er rigeligt med plads her i Hadsten. Massere plads til at lave gode nye bygninger, som kan huse en politiskole, siger Flemming Nørgaard (V), der er gruppeformand i Favrskov Kommune.

- Vi har en meget central beliggenhed, og vi kan også tilbyde mange af de ting, man netop forlanger. Altså adgang til hundetræningsbaner, skydebaner, svømmehaller, idrætsfaciliteter, køreteknisk anlæg, siger borgmester Nils Borring fra Socialdemokratiet i Favrskov Kommune.

Borgmester: Oplagt at flytte politiskolen til Randers

Kan dog blive problematisk

Der findes dog et krav, der kan sætte en stopper for drømmene i Favrskov eller i de andre kommuner. Det fremgår nemlig af et offentligt svar fra justitsminister Søren Pind til Folketingets Retsudvalg.

I svaret skriver ministeren, at Rigspolitiet har et ønske om, at politiskolen ikke skal placeres længere end to timers kørsel fra København. Det gør det nemlig muligt for eleverne på politiskolen at bruge deres beredskab:

"Der er i notitsen nævnt en række af de relevante krav, som bl.a. forventes at indgå i specifikationen af de bygningsmæssige faciliteter, herunder "kortest mulig transport til København (helst ikke over 2 timers udrykningskørsel, da en del af de studerende i beredskabssituationer skal kunne indgå i beredskabet med kort varsel)". Rigspolitiet har over for Justitsministeriet supplerende oplyst, at formuleringen "helst ikke" indbefatter, at det er muligt at placere skolen mere end 2 timers udrykningskørsel fra København, men at det i givet fald vil skulle sammentænkes med planlægningen af politiskolens rolle i beredskabet, særligt i og omkring hovedstadsområdet", skriver ministeren i svaret til retsudvalget.

Det har dog ikke været muligt for TV 2 | ØSTJYLLAND at få præciseret notatet eller svaret.

Favrskov ser ingen problemer trods ønske

Ønsket om en udrykningstid på maksimal to timer tror de to politikere i Favrskov Kommune dog ikke, bliver en hindring. Her har de nemlig erfaringer med køreturen.

- Ja, det er realistisk at komme til København på to timer med udrykningskørsel. Jeg har selv prøvet det på et tidspunkt, siger gruppeformanden.

Flemming Nørgaard er nemlig selv politibetjent og har selv prøvet at køre turen til København med udrykning på to timer, da han blev sendt afsted for at hjælpe til ved urolighederne i forbindelse med en fodboldkamp for 16 år siden. Og borgmesteren i kommunen er også fortrøstningsfuld.

- Jeg er overbevist om, at med blå blink, så kan man snildt nå København her fra på to timer. Hadsten ligger jo tæt ved E45, og når vi nu får løst trængselsproblemerne på E45, så er det også til at komme frem der, siger borgmester Nils Borring.

Du kan se indslaget om flytningen af politiskolen og to-timers-reglen i videoen øverst i artiklen.