Hasans kamera fanger demokratiet for at gøre os klogere

Flygtninge fra sprogskolen i Hadsten deltager i demokrati-workshop, som skal lære både dem selv og os danskere om demokratiet

Når vi går en tur rundt i byen, er ordet "demokrati" måske ikke ligefrem det første der falder ind, men alt handler om øjnene der ser.

Mandag var det med demokratiet for øje, at en gruppe på 16 flygtninge fra sprogskolen i Hadsten begav sig ud i byrummet for at tage billeder af de ting, mennesker eller andet på deres vej, som de mener, fortæller noget om det samfund, vi lever i. Om demokratiet.

Læs også Ung østjyde med i opløbet om at blive "Årets dansker"

Hasan Hasan er flygtet til Danmark fra Syrien ligesom mange af sine landsmænd. Et land, hvor ordet demokrati nok ikke er det første der dukker op i tankerne - måske snarere tværtimod. 

En af de ting, som Hasan Hasan værdsætter ved et land som Danmark, er friheden. 

- Det handler om dialog og give sin mening til kende om noget, fortæller Hasan Hasan til TV2 ØSTJYLLAND, da han skal beskrive, hvad demokrati betyder for ham. 

Også Johanna Rosu fra Rumænien giver sine bud på demokratiet. Hun vil gerne sætte fokus på, at demokrati også handler om ytringsfrihed og mulighed for eksempelvis satire. 

Ordet demokrati kommer af de græske ord "demos", som betyder folket, og "kratos" der betyder magt. Magt til folket.

Et anderledes blik

Under sin tur rundt i Hadsten tager Hasan Hasan blandt andet billeder af en træbænk, som for ham er et billede på dialog mellem mennesker. 

Det er bibliotekerne i Region Midtjuylland, som står bag projektet Demokratistafetten og har i den forbindelse taget kontakt til sprogskolen for at få andre input. 

- Demokrati er ikke selvfølgeligt for dem, så de har et andet blik på det. På vores demokrati. Det kan andet og mere end vores, fortæller Frederik Schøler, som er projektleder for Demokratistafetten.

De kommende dage skal elever i ottende klasse på skoler i hele regionen ligeledes tage stilling til demokratiet og dets betydning for vores samfund.

02:10

VIDEO: I dette tv-indslag kan du komme med på tur med Hasan Hasan og hans kamera og møde Johanna Rosu, som også har taget billeder.

Luk video