Handicappede åbner orangeri: - Det bliver godt med sorte negle

Et splinternyt orangeri står efter indvielsen i dag til rådighed for Naturværket, der er et borgertilbud for handicappede

00:38

VIDEO: Borgerne i Naturværket glæder sig til at dyrke frugt og grønt.

Der var taler, boller, kaffe og alt, hvad der ellers hører til, da Naturværket i Hinnerup tirsdag formiddag indviede deres nye orangeri.

Læs også 90-årige Gertrud arbejder stadig: - De gamle hænder kan endnu

Naturværket er et tilbud om aktivitet og samvær til fysisk og psykisk handicappede i Favrskov Kommune. Med orangeriet har borgerne fået et sted, hvor de i fremtiden vil dyrke frugt og grønt.

Jeg synes, det er et dejligt sted at være. Man er sammen blandt andre mennesker og får mange gode venner, gode kammerater.

Dinna Hummel, Borger på Naturværket

- Her kan man komme ud og grave lidt i jorden, så man får sorte negle. Så kan man se, man bestiller noget, siger Claus Breindorf, der er en af de borgere, der kommer til at bruge Naturværkets nye helårsdrivhus.

Naturværket ansøgte tidligere på året Team Rotary Favrskov om 120.000 kroner, som de nu har fået og brugt til projektet, ligesom Lions Club Danmark har givet 30.000 kroner. 

Chili er blandt de planter, borgerne fremover kan dyrke sammen.

- Vi laver det fordi, vi er optaget af kost herude. Vi laver mad på bål en gang om ugen, hvor borgerne i fællesskab laver mad af fødevarer, som de selv har avlet. De har selv sået frøene og passet afgrøderne, siger Ove Kousholt Højer, der er afdelingsleder på Naturværket, til TV2 ØSTJYLLAND.

Der var talstærkt fremmøde af borgere med forskellige handicap, der sammen kan glæde sig til at passe frugten og grøntsagerne, som måske får en helt særlig plads i borgernes hjerter.

01:21

VIDEO: Afdelingslederen for Naturværket fortæller, hvad orangeriet skal bruges til.

Luk video

- Der er en del af de brugere, der kommer herude, som på en eller anden måde er hæmmet, men lige nøjagtigt når vi snakker sanser – smagssans og lugtesans – så er det noget, som de alle sammen har, siger Ove Kousholt Højer.

Glæder sig til at komme i gang

Men selvom kost med duft og smag er vigtigt, er Naturværket først og fremmest et tilbud om samvær. Og det er ikke noget, der kommer til at mangle i det 45 kvadratmeter store orangeri.

Claus Breindorf er allerede meget glad for sin nye hobby.

- Jeg synes, det er et dejligt sted at være. Man er sammen blandt andre mennesker og får mange gode venner, gode kammerater, siger Dinna Hummel, der er en af borgerne, der bruger Naturværket.

Nu gælder det om at tage arbejdshandskerne på de forhåbentlig grønne fingre, for drivhuset står året rundt, og skal der hjemmegroet mad på bordet, må man tage sin tørn.

Læs også Vand fra jordens indre kan forsyne Aarhus med grøn energi

- Jeg lærer noget af det. Hvordan grøntsagerne ser ud. Så ved man, så får vi noget sundt ned i vores maver, siger Claus Breindorf til TV2 ØSTJYLLAND.