Disse byer kan miste hver femte indbygger

Udviklingen, hvor folk flytter fra land til by, kan gå hårdt ud over de helt små byer i Østjylland, viser rapport fra Favrskov Kommune.

05:05

VIDEO: Udviklingen, hvor folk flytter fra land til by, smitter nu også af på de mindre kommuner.

I dag bor der 172 personer i landsbyen Haurum i Favrskov Kommune, men kigger man frem i tiden vil en stor del af de personer højst sandsynligt være forsvundet.

Favrskov Kommune forudser i en ny rapport, at der kun vil være 141 borgere tilbage i Haurum i 2038, og det er ikke den eneste by, der vil skrumpe som konsekvens af at folk flytter fra land til by.

Nogen skal gå forrest og få noget til at ske.

Steen Hedegaard, tidligere landsbyrådsmedlem, Haurum

Byer som Svejstrup, Lerbjerg, Granlev og Gerning vil ifølge rapporten miste op mod hver femte indbygger.

 

- Frygten er jo, at hvis husene kommer til at stå tomme, og det bliver mindre attraktivt at bo i byen, at huspriserne også vil falde, og vi bliver underprioriteret, siger May Engman, der har en frisørsalon i Haurum, til TV2 ØSTJYLLAND.

May Engman har en frisørsalon i Haurum, og det ærgrer hende at se butikker lukke og små byer forvandle sig til spøgelsesbyer.

Skal selv gøre noget

Det er dog delvist op til indbyggerne selv at redde de små byer, lyder det fra flere parter.

- Nogle skal gå forrest og få noget til at ske. Hvis ingen går forrest og får noget til at ske, så sker der ingenting. Det er sagen i en nøddeskal, lyder det fra Steen Hedegaard, der er tidligere landsbyrådsmedlem.

Steen Hedegaard bor i Haurum, der vil miste op mod hver femte indbygger frem mod 2038 i følge en ny rapport fra Favrskov Kommune.

Han bakkes op af kommunens borgmester.

- Vores landsby Sal blev kåret til årets landsby af regionen i 2018, fordi der sker noget lokalt, siger borgmester Nils Borring (S).

Læs også Virkelyst og whisky sikrer Sall titlen som årets landsby

Han mener, at det er begrænset, hvor meget kommunen kan gøre for at holde liv i de små landsbyer.

- Vi kan tilføje relativt få midler til at lave aktiviteter, der kan sætte processer i gang, som for eksempel i Haurum, hvor vi har givet penge til det lokale forsamlingshus, siger Nils Borring (S).

Borgmester i Favrskov Kommune, Nils Borring (S)

Store byer bliver større

Modsat de små byer, bliver de store byer kun større.

Favrskov Kommune forudser i deres rapport, at der vil være 2300 flere indbyggere i Hadsten i 2038 end de cirka 8000, der er i dag.

Favrskov Kommune forudser, at de her byer vil vokse frem mod 2038.

Borgmesteren siger, at de byer klarer sig godt, blandt andet fordi der er institutioner for børn, men det er svært at overføre til de små byer.

 - Det, der måske skulle til for at holde liv i de små byer, var at vi også havde den kommunale service – børnehaver og skoler - i alle små byer, men det er den kommunale økonomi ikke til, siger borgmester Nils Borring (S).