Containere bliver låst af: Vi er for dårlige til at sortere

På genbrugspladsen i Hadsten sætter man nu lås på beholdere til deponi og småt brændbart. Folk smider for meget ud, der kunne have været genanvendt.

Der 40 forskellige steder til 40 forskellige slags affald på genbrugspladsen i Hadsten, men der er lagt låg på deponi.

Det er dog ikke, fordi tilliden er væk, forklarer Jens Drivsholm, der er driftschef i Favrskov Forsyning, som står for at drive genbrugspladserne.

- Folk er gode til at komme at spørge, men vi vil gerne bruge pladsmanden endnu bedre til at vejlede borgerne, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

I løbet af 2017 har der været 1.121 tons deponi - altså affald, der hverken kan genbruges, genanvendes eller brændes - igennem de fire genbrugspladser i Favrskov Kommune.

- Vi har tidligere kortlagt, at en tredjedel af det intet har med deponi at gøre og kunne have været sorteret ud i andre fraktioner til genanvendelse, i stedet for at det bliver gravet ned, siger driftschef Jens Drivsholm til TV2 ØSTJYLLAND.

Dyrt for kommunen

Det betyder, at genbrugspladsen må sortere de genanvendelige materialer fra igen. Et arbejde, der svarer til at have en mand til udelukkende at sortere skidt og kanel for sig i over et halvt år på skatteborgernes regning.

Derfor kommer der nu et ekstra sæt øjne på, hvad der bliver smidt til deponi, og tiltaget blev vel modtaget af borgerne på pladsen i dag.

- Det synes jeg er fint. Man kan sige, det er lidt spild af tid, at nogen skal gå og sortere noget, der ikke er nødvendigt, siger Hans Martin Lee Madsen fra Hadsten til TV2 ØSTJYLLAND.

Miljømæssig gevinst

Sorteringsarbejdet bliver om kort tid udvidet til også at inkludere affald, som skal i småt brændbart. Her står det nemlig endnu værre til. Her er der hele 2.046 ton, der røg i containeren sidste år.

quote Folk er gode til at komme at spørge, men vi vil gerne bruge pladsmanden endnu bedre til at vejlede borgerne.

Jens Drivsholm, driftschef

Fra maj skal det være slut ved simpelthen at lukke lågen og gøre det sværrere at aflevere sit affald. Dermed skal borgerne henvende sig til en pladsmand for at få låst containeren op.

Og ifølge energi- og miljøpolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, Sine Beuse Fauerby, er den slags tiltag helt klart en gevinst for miljøet.

- Der er et stort potentiale i fortsat at blive bedre til at sortere affald. Vi kan se, at der er mange, der ikke får sorteret rigtigt. Og så bliver ting, der ellers ville kunne genbruges, ikke genbrugt. Det er noget, der koster for miljøet, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.