100 skolebørn blev syge efter bondegårdsbesøg

Sidste weekend var 220 børn fra indskolingen på Skovvangskolen i Hammel på gårdbesøg. Ugen efter var 100 af børnene blevet syge

To klasser smagte ikke på rå mælk. De blev ikke syge. Genrefoto. Foto: Dennis Jarvis

Det var nogle begejstrede børn i Hammel, som skulle besøge en bondegård for at se, hvor maden kommer fra, og hvordan kredsløbet på en bondegård fungerer.

Der blev klappet kalve, leget i halmballer og drukket rå mælk. Men fornøjelsen var kortvarig, da 100 børn i løbet af den næste uge blev syge med feber og dårlig mave.

Læs også Mistanke bekræftet: Rå mælk gjorde 100 børn syge

De første 15 børn blev syge om mandagen, mens tirsdagen var værst. Om onsdagen var i alt 100 børn sygemeldt.

Rå mælk mistænkes

I dag, fredag, på børnenes sidste skoledag, er der stadig 20 børn sygemeldt. Børnene havde haft et bondegårdsforløb på skolen, hvor de havde lært en del om forløbet gennem bøgerne, og afslutningsvis skulle børnene ud i virkeligheden og prøve det af, som de havde læst om.

Det er ærgerligt, hvis denne episode skader tilliden.

Karl Erik Christiansen, skoleleder

- Vi formoder, at det er mælken, der har gjort børnene syge. Vi havde nemlig otte klasser fra indskolingen på bondegårdsturen, hvoraf to af klasserne ikke fik smagt på mælken. Børnene, der ikke fik smagt på mælken, blev heller ikke syge. Men vi glæder os til at få en endelig afgørelse, siger Karl Erik Christiansen, skoleleder på Skovvangskolen i Hammel, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Dobbelttjek din kylling: Der kan være farlige bakterier i den

Fødevarestyrelsen vil nemlig give et endeligt svar på tirsdag, om den rå mælk, som er årsagen til, at børnene er blevet syge.

Da de første 15 børn blev syge, ringede skolen til Embedslægen og forklarede situationen, hvormed Fødevarestyrelsen også blev involveret.

Afføringsprøver skal give svar

De besøgte kort efter skolen for at tage afføringsprøver fra børnene og kort efter gården for at tage prøver fra dyrene.

På den måde kan de finde ud af, om bakterierne matcher. Den sygdomsfremkaldende kilde er endnu ikke fastslået, men Fødevareministeriet oplyser, at de forventer et svar fra laboratoriet på tirsdag d. 27. juni.

Læs også Har du også undret dig over dabbing og fidget spinnere?

- Vi er selvfølgelig utroligt kede af, at der er så mange børn, der er blevet syge efter besøget. Det er bondegården, vi besøgte, også. Men man kan aldrig rigtig sikre mod den slags uheld. Vi føler, at vi som skole, har gjort det, vi kunne og skulle – netop at reagere med det samme og inddrage embedslæger, Fødevarestyrelsen, gården og forældrene, så vi hurtigst muligt kan finde årsagen til problemet, siger skolelederen.

Forældre mister tillid

Efterfølgende har lærerne og pædagogerne været ekstra opmærksomme på at bruge håndsprit, og de har aflyst alle fællesarrangementer i indskolingen for at undgå smitte.

Vi er selvfølgelig utroligt kede af, at der er så mange børn, der er blevet syge efter besøget. Det er bondegården, vi besøgte, også.

Karl Erik Christiansen, skoleleder

De fleste forældre har været meget forstående og har haft en god dialog med skolen, men der er også enkelte forældre, som udtrykker bekymring for fremtidige udflugter.

Læs også Dobbelttjek din kylling: Der kan være farlige bakterier i den

Men skolelederen håber ikke, at det ene tilfælde vil ødelægge forældrenes tillid til fremtidige skoleudflugter. Det er som en del af den nye reform et krav til skolerne, at de bringer mere motion og aktiv læring ind i skemaet, som besøget til gården er et eksempel på.

- Det er ærgerligt, hvis denne episode skader tilliden, for kan vi så ikke opfylde ministeriets krav længere? Det skal vi gerne kunne. Heldigvis er de fleste forældre helt med på den, siger skolelederen.

100 elever fra Skovvangskolen i Hammel er blevet syge. Foto: Google Maps

Det Europæiske Center for Fødevaresikkerhed skriver i en rapport fra 2015, at forbrugere i den Europæiske Union i højere grad viser interesse for at drikke rå mælk.

Men ifølge Fødevarestyrelsen er det yderst risikabelt at indtage råmælken, da mælk, der ikke er blevet pasteuriseret, kan indeholde fødevarebårne sygdomme som listeria, campylobacter, salmonella og VTEC.

Læs også Syvårige Cecilie fik kræft: Nu fortæller hun sin historie til andre børn

Efter denne sag har Landbrug og Fødevarer sendt et brev ud til 400 gårde rundt om i landet med beskeden om, at de ikke længere må servere rå mælk til nogen besøgende.