10 år med landsbyråd: Har støttet 180 projekter

Favrskov Landsbyråd fylder rundt, og kan se tilbage på mange succeser, der har gjort en forskel for landsbyerne og dens borgere

02:19

For 10 år siden var der en i den gamle Hammel Kommune, som fik en god idé. Der skulle etableres et landsbyråd, så landsbyerne udenom hovedbyen havde en let adgang til byrådet og følte, at de blev hørt. Siden er det blevet til Favrskov Landsbyråd, men kører stadig med stor succes.

Et af de steder, hvor rådets arbejde og midler har gjort en forskel, er i Skjoldelev ved Sabro. Her har det lokale forsamlingshus fået en overhaling og er i den grad blevet et stærkt samlingssted for byen.

Læs også Pressede landsbyer står stærkest sammen

I Skjoldelev er borgere overbeviste om, at rådet har stor betydning.

- De ideer og den sparring i rådet, hvor man hører, hvad de gør i andre landsbyer og tænker, det kan vi også gøre her, siger medlem af landsbyrådet og Skjoldelev-borger, Jytte Bording Nielsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Får folk ud i de mindre byer

180 projekter er blevet gennemført gennem rådets 10 års levetid. En af dem, der var med fra begyndelsen, er Orla Nielsen. Dengang startede det altså i den gamle Hammel Kommune.

- Det var netop, fordi landsbyerne syntes, det var svært at komme ind til byrådet og få ting igennem. Nu er rådet så rykket videre til den store kommune, og der er kommet flere landsbyer med, som har de samme problemer, siger Orla Nielsen.

Det kan være svært at få folk ud i de små byer, men folk ser, at der er sat gang i nogle aktiviteter, så er det nemmere at få folk til at bo derude.

Orla Nielsen, tidl. medlem af landsbyrådet

På den lange bane mener han, at landsbyrådet kan få stor betydning – også for bosætningen i de mindre byer.

- Det kan være svært at få folk ud i de små byer, men folk ser, at der er sat gang i nogle aktiviteter, så er det nemmere at få folk til at bo derude, forklarer Orla Nielsen.

Øverst på siden kan du et indslag om landsbyrådet.