Yderligere syv ofre for kontrastmidler

17 nyrepatienter er blevet syge af forskellige konstraststoffer på Skejby Sygehus

En ny undersøgelse fra Lægemiddelstyrelsen viser, at i alt 17 nyrepatienter er blevet alvorligt syge af kontrastmidler, de har fået indsprøjtet på Skejby Sygehus i forbindelse med scanninger af nyrerne. Det skriver P4 Østjylland.

Sidste år kendte man kun til 10 tilfælde, hvor patienter er blevet invaliderede med blandt andet opsvulmede og stive led af flere kontrastmidler, blandt dem kontrastmidlet Omniscan.

En af de ramte er 45-årige Inge Jensen fra Hadbjerg, der fik Omniscan i 2001 og for nylig blev tilkendt 320.000 kroner i erstatning.

- Fingrene er ved at være helt stive, og benene kan ikke bøjes ret meget. Jeg kan ikke lave mad eller rengøring, og jeg skal have hjælp til at få tøj på, siger hun til P4 Østjylland. Hun frygter, at hun skal dø af bivirkningerne i den sidste ende, fordi det også har sat sig på lungekapaciteten.

Med den seneste opgørelse over antallet af patienter, der har fået varige skader af kontrastmidler i forbindelse med nyrescanning, håber Skejby Sygehus, at man har opsporet alle patienter, der har oplevet alvorlige bivirkninger.

Lægerne på Skejby Sygehus var blandt de første til at standse brugen af de farlige kontrastmidler. Lægemiddelstyrelsen, som skal holde øje med bivirkninger og advare mod farlige lægemidler, derimod, møder kraftig kritik for ikke at have reageret tidligere. Et politisk flertal på Christiansborg mener, at skandalen om kontrastmidlet Omniscan skal føre til fyringer på chefgangen i Lægemiddelstyrelsen i København.