Yahya for retten mandag: Ventes at erkende flere forhold

Mandag begynder retssagen mod den 21-årige digter Yahya Hassan, der stilles til regnskab for et langt katalog af lovovertrædelser, blandt andet en skudepisode

I 2013 udgav han sin anmelderroste debutdigtsamling, der blev trykt i flere end 120.000 eksemplarer.

Tre år senere er Yahya Hassan på anklagebænken ved Retten i Aarhus tiltalt for hele 35 lovovertrædelser, hvoraf den mest alvorlige er skud mod en 17-årig mand. 

Læs også Tiltale: Yahya Hassan skød mand i lår og fod

Hvordan det er kommet dertil, får retten og de forventeligt mange tilhørere et indblik i, når sagen mod Yahya Hassan indledes mandag.

Ifølge Yahya Hassans forsvarer, advokat Michael Juul Eriksen, ventes Yahya Hassan at erkende sig skyldig i en række anklager om overtrædelse af blandt andet færdselsloven.

- Min forventning er, at han erkender de fleste af dem, så vi ikke skal bruge tid på det, men koncentrere os om de store forhold - våbenbesiddelse og skudepisoden, siger Michael Juul Eriksen. 

Læs også Yahya Hassan går med til frivillig forlængelse af fængsling

Hassan nægter sig ifølge advokaten skyldig, når det gælder skudepisoden og anklagen om at have udsat den 17-årige mand for vold af særlig farlig karakter.

Den 21-årige digter har siddet varetægtsfængslet siden 21. marts.

Efterfølgende er varetægtsfængslingen blevet forlænget adskillige gange, og hver gang er det sket for lukkede døre.

Derfor er der ikke sluppet noget ud om, hvilket forhold digteren har til det 17-årige skudoffer. 

Læs også

Men i tiden op til skudepisoden skrev Hassan selv på sin Facebook-profil, at han var udsat for en menneskejagt.

Ifølge Hassan har han tre gange på to måneder været udsat for drabsforsøg, angiveligt af kræfter fra bandemiljøet, som ikke bryder sig om Hassans islamkritiske digte.

Yahya Hassan blev tidligere beskyttet af livvagter, men han frasagde sig beskyttelsen, da han stillede op for Nationalpartiet til folketingsvalget i sommeren 2015.

Siden har han forsøgt at få beskyttelsen tilbage, men det har myndighederne ifølge Hassans egen forklaring afvist.

Yahya Hassan blev ekskluderet af Nationalpartiet, da han i februar blev anholdt og sigtet for at køre bil i narkopåvirket tilstand.

Der er afsat tre retsdage til sagen, og der ventes at falde dom 16. september.