Yahya Hassan idømt et år og ni måneders fængsel

Digteren fik fredag sin dom, som han accepterer

Foto: Johan Gadegaard - Scanpix

I dag faldt der dom i byretten i Aarhus i retssagen mod Yahya Hassan. Han blev idømt en straf på et år og ni måneders fængsel. Udover de mange forhold, som digteren på forhånd havde erkendt, dømmes han også for at affyre skud mod en ung mand på Kappelvænget i det vestlige Aarhus tilbage i marts. 

Han dømmes i dette forhold efter straffelovens paragraf 252 stk 1 for af grov kådhed eller på lignende hensynsløs måde at have forvoldt fare for den dengang 17-årige mand.

Yahya Hassan modtog i sit mørkeblå jakkesæt rolig og fattet dommen, som han kort efter valgte at acceptere. Under snak mellem advokaterne sad han stille med foldede hænder.

Forsvarer og anklager var uenige om, hvornår Yahya Hassan skal afsone dommen. Forsvarer Michael Juul Eriksen ville have digteren løsladt nu for afsoning på et senere tidspunkt, imens anklager Lars Jørgen Petersen ville have ham fortsat fængslet. Dommer Bodil Ruberg besluttede det sidstnævnte.

Anklager Lars Jørgen Petersen havde fra start forlangt digteren idømt tre år fængsel. Om han accepteren straffen på et år og ni måneders fængsel, har han ikke taget stilling til. Han har nu 14 dage til at beslutte det.   

Udover fængselsstraffen mister digteren retten til at køre bil, og Yahya Hassan skal betale sagens omkostninger og erstatning til den unge mand fra det vestlige Aarhus.

Erkendte stort set alt
Yahya Hassan blev anholdt efter skudepisoden, hvor en mand blev ramt i foden og i benet. Episoden fandt sted den 21. marts ved Kappelvænget i det vestlige Aarhus. 

Anklageskriftet mod Yahya Hassan var ni sider langt og indholdet var ud over skudepisoden også tyveri af fadøl, en række overtrædelser af færdselsloven og for at kontakte ekskæresten trods et polititilhold. 

06:11

Hvordan er Yahya Hassan endt i en retssag med grove anklager om blandt andet et skyderi? Se mere i portrættet her, hvor du også får baggrunden for den verserende sag. 

Luk video

Retssagen i Aarhus har kørt over tre dage, hvor både anklagere og forsvarer har fremført en række vidner til skudepisoden, som var den anklage retssagen mod Yahya Hassan kom til at handle mest om.

Ved første dag i retten erkendte Yahya Hassan stort set alle de forhold, han var anklaget for. Reelt var der egentlig kun spørgsmålet om skudepisoden. 

Digteren erkendte i retten de faktiske forhold, men han nægtede at have haft forsæt til at ramme den 17-årige i foden.

Herunder kan du få en tidslinje over de seneste år i Yahya Hassans liv