Waheed er i arbejde: Randers har rekord i flygtningepraktik

Kommune, virksomheder og integrationseminister klapper i hænderne over praktik-succes

Da Waheed Ibrahim Hakmi kom til Danmark for to år siden, havde han en vigtig mission: Han ville få et arbejde, så han kunne tjene sine egne penge. 

Det er nu lykkedes - ligesom det også er tilfældet for mange andre flygtninge i Randers Kommune. 

Randers Kommune er den kommune i Danmark, som har fået flest flygtninge i virksomhedspraktik. I Randers er det hele 91 procent af flygtningene, mens gennemsnittet for resten af landet er kun 39 procent. 

Det var også via virksomhedspraktik, at Waheed Ibrahim Hakmi fik det arbejde, han i dag besidder. Han har en fast stilling hos fagforeningen KRIFA, hvor han 23 timer om ugen digitaliserer dokumenter. 

- Det er en god måde at integrere sig på. Jeg lærer mange ting gennem mit arbejde. Jeg lærer dansk og lærer også om kulturen, siger Waheed Ibrahim Hakmi, som er meget glad for sit arbejde. 

Stillingen kom i hus i august sidste år efter ni måneders virksomhedspraktik. Før han kom til Danmark arbejdede han otte år på et universitet i sit hjemland Syrien. 

Udover jobbet hos KRIFA arbejder han også som avisuddeler og går på sprogskole.

Stor opbakning fra erhvervsliv

At borgere som Waheed Ibrahim Hakmi har større chance for at komme ud på arbejdsmarkedet i Randers end i landets øvrige kommuner, skyldes ifølge Laila Jerming Graf, som er afdelingsleder i integrationsafdelingen hos Jobcenter Randers, en målrettet indsats.

 Kommunen arbejder hårdt på, at alle flygtninge skal i enten løntilskud og virksomhedspraktik, hvis det giver mening, så de kan skabe netværk og lære bedre dansk: 

- Vi har nogle jobkonsulenter ansat, som er opsøgende i forhold til indsatsen, og så er vi så heldige, at vi har et erhvervsliv, som bakker godt om det, siger Laila Jerming Graf.

Hos fagforeningen KRIFA er der i øjeblikket fire sprogpraktikanter og to - deriblandt Waheed - som er blevet fastansat. Her vil man gerne have en alsidig arbejdsstyrke og går ikke efter at have ansat kun flygtninge eller kun danskere: 

- For os behøver det ikke være et enten eller. For os er både og godt. Det giver heller ikke mening at have folk inde i sprogpraktik, hvis der ikke er nogle danskere ansat, siger Allan Bruhn, som er  politisk konsulent i KRIFA.

VIDEO: Integrationsminister Inger Støjberg (V) var i dag i Randers for at høre om praktik-succesen, som hun kalder for lidt af en "solstrålehistorie".  

 

Untitled collage

Conny har lavet 57 gaver til hjemmeplejen: - De kommer som et lys i mørket

2-årige Anika har en alvorlig, dødelig sygdom, som ikke kan blive behandlet i Danmark. Behandlingen koster 15 millioner kroner og skal laves i Ungarn

2-årige Anika er dødeligt syg: Behandlingen koster 15 millioner kroner, nu samler kolleger ind

Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Ny forhåndsaftale i hus: Danmark har sikret sig retten til over 14 millioner vacciner

Genrebillede narko hash

Mand flygtede fra politiet: Sigtet for narkosalg

sex sexsygdom klamydia

Unge i Aarhus skal lære om sugardating i skolen

COVID-19 corona test forum horsens

Se tallene: Så mange nye er smittede i din kommune