Vred over NemID-forsikring

Nyt urimeligt gebyr, mener erhvervsdrivende

Hackere kan skaffe sig adgang til din NemID-konto og stjæle dine penge. Og det skal du tegne en forsikring imod, hvis du vil undgå, at dine penge går tabt.

Sådan lød beskeden til Johnny Vinum, da han i torsdags fik besøg af sin bankrådgiver fra Danske Bank. Johnny Vinum, der driver en lille værktøjsmagerforretning i Egebjerg ved Horsens, undrede sig over forsikringstilbuddet, der ville koste ham 815 kr. om året med en selvrisiko på 5095 kr.

Han fortæller til Horsens Folkeblad:

- Jeg har altid troet, at netbank med NemID var en sikker ordning, der ikke kunne hackes, og hvorfor så forsikre sig imod netop det? Og på den anden side: Hvis der er brug for en forsikring, må det jo betyde, at NemID-ordningen ikke er sikker.

- Det er jo så også et kæmpeproblem, som bankerne vel har pligt til at sørge for at løse, uden at det skal koste kunderne penge, mener Johnny Vinum, der på stedet afviste at tegne en forsikring.

Kunder sikret mod netbanktyveri
Danske Banks forsikrings-tilbud, der er lavet i samarbejde med Topdanmark, og i øvrigt andre lignende ordninger på markedet, gælder kun for virksomheder med op til 25 ansatte.

Privatkunder er i modsætning til virksomheder via forbrugerlovgivningen sikret mod netbanktyveri med en selvrisiko på 1200 kr.

- Det forstår jeg ikke. Hvad er forskellen egentlig på erhvervs- og privatkunder? Jeg betjener jo min NemID på samme måde, som jeg gør som privatkunde, siger Johnny Vinum til Horsens Folkeblad.

Hos Danske Bank understreger koncernsikkerhedschef Poul Otto Schousboe, at risikoen for, at kriminelle bryder igennem NemID-systemet, er meget lille.

- Vi har desværre i februar set, at det er lykkedes hackere at fjernstyre sig ind på otte privatkunders konti. Formentlig fordi ikke alle programmer på kundernes pc'er var opdateret. For den enkelte virksomhed er det et spørgsmål om at vurdere risikoen for indbrud i forhold til størrelsen af et evt. tab, når der skal tages stilling til købet af en forsikring, siger han.

Johnny Vinum overvejer nu at skifte bank.

- Hvis de fastholder deres krav om, at det skal koste penge at forsikre sig mod netbank-tyveri, så skifter jeg. Det her ser jeg som endnu et unødvendigt gebyr, og det må altså snart stoppe, siger han.