Virksomheder er ramadan-ramte

Mange har bedt om fri hos Midtvask

Foto: Colourbox

Mange muslimer beder om ferie eller fri under den månedlange faste, ramadanen, som i dag er gået ind i sin anden uge.

Og det får de lov til flere steder. Blandt andet hos rengøringsselskabet ISS, transportfirmaet Arriva og Midtvask i Aarhus. Det skriver Avisen.dk.

ISS har medarbejdere fra 122 lande og Arriva har 63 forskellige nationaliteter. Derfor er der forståelse for, at ramadanen ofte medfører et ferieønske.

- Selvfølgelig tager vi hensyn til, at nogle holder ramadan. Hvert år er der nogle, som ønsker fri, og det giver vi dem lov til, siger Birgitte Volden, der er afdelingschef for 280 ISS-ansatte, til Avisen.dk.

Hos ISS er der ingen politik om, at ramadanen giver ret til ferie, men så længe der bliver ønsket fri i god tid, er det ikke et problem.

Hos vaskerifirmaet Midtvask i Aarhus har man taget det særlige hensyn siden 2005 for de 170 ansatte fra 22 forskellige lande.

Iifølge tillidsrepræsentant Liselotte Jensen medførte det i starten et par sure opstød fra de danske ansatte. I dag betragtes det ikke længere som forskelsbehandling.

- Det er blevet en helt naturlig ting, og når det så bliver jul, tager de muslimske ansatte til gengæld en tørn, så de danske ansatte kan holde fri, siger hun til Avisen.dk.

Men hos Dansk Folkeparti er man ikke begejstret for, at der bliver vist særhensyn under ramadanen.

- Helt principielt mener jeg, at danske arbejdspladser bør være indrettet efter dansk kultur, og det derfor er de danske helligdage, man giver fri til, siger medlem af integrationsudvalget Martin Henriksen til Avisen.dk.

Han anerkender, at private virksomheder kan tilrettelægge, som de vil. Men han mener, at bremsen for ramadanfri bør trækkes inden for det offentlige.

- Her bør der være officielle retningslinjer for, at man ikke

tager kulturelle særhensyn, slår han fast.