Vil undersøge medicin-sagen

Ordførere vil undersøge fejlmedicinering

Flere borgerlige sundhedsordførere vil have undersøgt, hvordan det kunne lade sig gøre, at 99 kræftpatienter blev overmedicineret i forbindelse med deres kemoterapi.

Fejlen er opstået, fordi virksomheden bag medicinen, Sanofi, har ændret dosis i flaskerne med medicin for at gøre plads til spild. Det fremgår af et ændret produktresumé for medicinen, som blev overset, da medicinen blev blandet.

Fejlbehandlingen er opstået i Aarhus, Odense og Vejle og kan være skyld i tre dødsfald.

Se: Det er beklageligt!

- Det her er sådan noget, som bare ikke må ske. Sagen er dybt alvorlig, og potentielt er der jo ikke alene tale om fejl på Aarhus Universitetshospital, da patienter på flere andre sygehuse også er behandlet med stoffet.

- Det er vi nødt til at få et nærmere overblik over, og jeg forventer, at sundhedsministeren tager den her sag dybt alvorligt, siger sundhedsordfører Sophie Løhde (V).

I 2012 rettede producenten produktresumeet, men det opdagede Hospitalsapoteket Aarhus først den 4. november 2013.

Den 7. november sendte Sanofi en advarsel ud til hospitalerne, og den 24. januar i år sendte Sundhedsstyrelsen et brev til regionerne og pålagde dem at skærpe kontrolprocedurer i forbindelse med færdigblanding af lægemidler.

Se: Kræftpatienter overmedicineret

- Jeg mangler svar på, om landets øvrige hospitaler blev gjort opmærksomme på fejlen, da den blev opdaget den 4. november sidste år, og hvordan de blev gjort opmærksomme på fejlen, siger hun.

Den udlægning erklærer flere blå sundhedsordfører sig enige i.

- Ansvaret skal placeres, så vi kan sikre, at vi kan drage nogen til ansvar for, at det ikke sker igen, men også så en erstatning kan sikres til patienterne, siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

Borgerne skal kunne have tillid til behandlingen, når de er alvorligt syge, lyder det fra De Konservatives sundhedsordfører Mai Mercado, der også vil have forløbet undersøgt.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Astrid Krag (SF).