Vil rive forfaldne huse ned

4,2 millioner afsat til projektet

Foto: Colourbox

Silkeborg Kommune vil fjerne tomme hus, der skæmmer i landsbyer og på indfaldsveje. Det besluttede byrådet mandag aften.

- Vi er ikke hårdt ramt sammenlignet med mange andre kommuner, men vi har også tomme og faldefærdige huse i Silkeborg Kommune. En enkelt forfalden rønne kan skæmme er hel landsby og gøre det vanskeligere for naboerne at sælge deres huse, og vi ved fra andre kommuner, at det kan give hele landsbyen et løft, når man fjerner huset. Det giver andre større lyst til at male huset og ordne haven, siger borgmester Steen Vindum (V) i en pressemeddelelse.

I alt er der afsat 4,2 millioner kroner til at rive de faldefærdige huse ned i det åbne land og i landsbyer med under 3000 indbyggere. Heraf kommer 2,5 millioner kroner fra by, bolig og landdistriktsministeriets pulje til landsbyfornyelse.

- En del af husene er ikke egnede til at bo i, og vi vil begynde med de huse, der er mest forfaldne og skæmmer mest. Vi har nogle i kikkerten, men indsatsen sker efter aftale med ejerne, siger byplanlægger Mette Geertsen.

På landsplan er der ifølge Statens Byggeforskningsinstitut omkring 60.000 huse, der er så forfaldne, at de burde rives ned. I Silkeborg Kommune skønner man, at der er 250 huse.

Silkeborg Kommune vil kontakte ejerne til de forfaldne huse, ligesom Kommunen også modtager ansøgninger fra husejere, der ønsker deres forfaldne huse revet ned.