Vil have gode veje og flere tog

Østjyder kræver bedre infrastruktur

Foto: Colourbox

Der bør investeres i bedre veje og flere tog i hele landet - og ikke kun der hvor behovet er størst.

Det mener to ud af tre adspurgte i Region Midtjylland ifølge en ny befolkningsundersøgelse fra Dansk Erhverv, der har spurgt i alt 1.057 danskere.

To ud af tre af københavnerne siger, at det er vigtigst at investere der, hvor behovet er størst. Omvendt svarer samme andel af nord- og midtjyderne, at god infrastruktur i hele landet er vigtigst.

- Det er klart, at jyderne føler sig overset, hvis alle pengene går til store metroprojekter i København, siger Jesper Højte Stenbæk, chefkonsulent i Dansk Erhverv, i en kommentar til undersøgelsen.

- Samtidig er det de færreste københavnere, der kan se pointen i at investere i store motorvejsprojekter i Jylland, når væksten hovedsageligt er centreret om København, siger han.

Afhængige af høj mobilitet

Dansk Erhverv mener, at infrastrukturen skal udbygges, hvor den giver mest nytte for samfund, mennesker og virksomheder. Men det er ikke ensbetydende med, at samtlige investeringer skal lægges i København.

- Erhvervsliv og pendlere er dybt afhængige af høj mobilitet. Lytter vi ikke til dem, mister samfundet værdifuld arbejdskraft i lange bilkøer og togforsinkelser, siger Jesper Højte Stenbæk.

- De gode tilbud på offentlig transport i København er vigtige. Men det vil give en skævvridning af samfundets økonomi, hvis det bliver uattraktivt for erhvervslivet og borgerne at slå sig ned uden for hovedstaden på grund af dårlige trafikforbindelser, siger chefkonsulenten.

Undersøgelsen viser også, at danskerne hellere have billigere togbilletter end tog til tiden. Seks ud af 10 af de adspurgte mener, at politikerne bør have mere fokus på at gøre billetterne billigere end på at sikre, at togene kører til tiden.