Vil frede Himmelbjerget

Opfylder ønske fra Naturfredningsforeningen

Foto: Colourbox

Østjyllands naturskønne turistmagnet ved Ry, Himmelbjerget, bliver nu formentlig fredet. Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) indleder fredningssager for Himmelbjerget samt Dyrehaven nord for København.

Hun opfylder dermed et ønske fra Danmarks Naturfredningsforening, som efterlyser, at også staten sikrer sine værdifulde naturområder for fremtiden, som det sker med en række privatejede naturperler.

- Det er jo unikke steder, som alle kender, og som fortjener at stå på fredningslisten. Der skal også ske en masse lokal inddragelse, og nu tager vi så første skridt ved at rejse fredningssag, siger miljøministeren til Ritzau.

Himmelbjerget rejser sig 147 meter over havet, og fra tårnet på toppen er der enestående udsigt over det midtjyske søhøjland. Og det østjyske monument er blandt danskernes favoritter. Det har TV 2 | ØSTJYLLAND tidligere beskrevet.

Se: Et tårn helt i top

- Jeg har selv et specielt forhold til Himmelbjerget, for det ligger i min egen valgkreds, tilføjer Kirsten Brosbøl.

Hendes forgænger, Ida Auken (dengang SF, nu R), lancerede i november sammen med Danmarks Naturfredningsforening og Kommunernes Landsforening en handlingsplan, der sigter mod at få fredet "kronjuvelerne", det vil sige de mest værdifulde nationale naturlokaliteter.

Et andet formål er at skabe større sammenhængende naturområder, så plante- og dyrearter kan sprede sig. Endelig skal særligt smukke og karakteristiske landskaber sikres mod byggeri, tilplantning og ændringer af terrænet.

Statslige naturattraktioner som Møns Klint, Raabjerg Mile og Dybbøl Banke er allerede fredet. Men flere områder skal på listen, mener Kirsten Brosbøl.

- Nu vil vi prøve at identificere, hvilke andre statslige naturperler der også bør stå på fredningslisten, siger hun.

Det er kun miljøministeren, DN og kommunerne, der kan rejse fredningssager. Siden 1917 er der gennemført omkring 5000 fredninger, der tilsammen dækker fem procent af Danmarks areal. Der rejses årligt en halv snes nye fredningssager.