Vil du have et vandhul i baghaven?

Aarhusianerne kan nu ansøge om at få et vandhul i haven

Foto: Naturhistorisk Museum Aarhus

Naturhistorisk Museum Aarhus leder lige nu efter grundejere, foreninger eller lignende i det centrale Aarhus, der kunne tænke sig at få et vandhul i haven - til gavn for den vilde natur i byen.

Der skal anlægges ti vandhuller i området inden for Ringgaden, og alle kan ansøge om at få et eller tilskud til et.

- Byen er et relativt tørt sted set med dyrenes og planternes øjne. Alt er indrettet sådan, at alt vand løber væk fra overfladen. Der er derfor ikke meget vand til de dyr, som for eksempel frøer, der har behov for det, siger Lars Brøndum, der er biolog og projektleder ved Naturhistorisk Museum Aarhus, til tv2oj.dk og fortsætter:

Vilde heste skal sættes ud i Mols Bjerge

- Så vi ønsker at hjælpe naturen lidt på vej i byen ved at skabe de her grønne vandhuller.

300.000 kroner

Naturhistorisk Museum Aarhus har fået bevilliget penge fra Puljen for Grønne Ildsjæle, der hører under Miljøstyrelsen, til at anlægge vandhullerne og formidle vigtigheden af vand i byen.

- Der er ikke nogen grænse for, hvor stort eller småt et område skal være for at komme i betragtning. Vi vurderer det ud fra de ansøgninger, vi får, og hvilken sammenhæng stederne har med naturområder i nærområdet, siger Lars Brøndum.

Naturhistorisk Museum Aarhus har fået stillet 300.000 kroner til rådighed fra Puljen for Grønne Ildsjæle, så det er ikke sikkert, at ansøgerne får nok penge til at dække hele projektet.

- Det kommer an på hvilke ønsker, som ansøgerne har. Hvis det er store ønsker, så rækker det nok kun til et tilskud, siger Lars Brøndum.

En møgbeskidt udfordring

Skal selv trække i arbejdstøjet og hjælpe

Derudover skal man forvente selv at trække i arbejdstøjet og give en hånd med til arbejdet med at etablere vandhullet.

Ansøgninger skal være sendt til Naturhistorisk Museum Aarhus senest den 1. maj, men desto hurtigere desto bedre, lyder det.

- Så vil vi gerne mødes med folk til en snak om planerne. Vi vil gerne rykke lidt ved folks natursyn. Så det er ikke sikkert, at vi er interesseret i en havedam med guldfisk, som ikke er hjemmehørende i den danske natur, siger Lars Brøndum og tilføjer:

- Men vi vil ikke presse noget ned over hovedet på folk. De skal selv komme med de tanker og ideer, som vil opfylde deres ønsker og behov.

Ansøgningen skal sendes til lars@nathist.dk med en beskrivelse af projektet og gerne billeder af, hvor vandhullet skal være.