Vielser i det fri udfordrer kirkebrylluppet

I Århus er det nu muligt at blive viet i eksempelvis Mindeparken, men det kan betyde trange tider for kirkebryllupper.

Stadig flere kommuner giver giftelystne danskere mulighed for at sige ja til hinanden i skove, parker, på strande og slotte frem for på det lokale rådhus. Dermed mister kirken sit monopol på romantiske vielser, mener flere. Det skriver Kristeligt Dagblad.

I Københavns Kommune blev 20 par i lørdags viet på kajen ved Islands Brygge. Siden nytår har 35 par i Aabenraa Kommune sagt ja til hinanden på Kalvø, i Postmestergårdens have og andre steder uden åben himmel. Koldinghus får fem forespørgsler om ugen, siden slottet i maj begyndte at lægge hus til borgerlige vielser.

Og efter stor efterspørgsel fra borgere har Århus Kommune for nylig givet byrådsmedlemmerne mulighed for at vie par på populære steder som Århus Mindepark og Rømerhaven.

Udviklingen kan betyde, at folkekirken, som kun foretager vielser i kirker, mister mange bryllupper. Det vurderer Kirstine Helboe Pedersen, teolog og adjunkt ved Aarhus Universitet med speciale i ritualer og moderne kristendom.

- Det bliver en udfordring for de kirkelige vielser, netop fordi man ikke længere behøver at vælge mellem det dødssyge rådhus og den romantiske kirke. Nu kan folk i langt højere grad udleve Hollywood-fantasien om det perfekte romantiske bryllup, hvor man kysser hinanden på stranden, siger hun.

Det folkelige pres bliver så stort, at kirken med tiden vil åbne for vielser i det fri, mener Kirstine Helboe Pedersen.

- Der vil være et pres på kirken for at kunne tage præsten med ned på stranden eller ud i skoven. Folk vil tænke, at når rådhuset kan, hvorfor kan kirken så ikke. Men det er et skridt, kirken skal tage med varsomhed, for kirken får så sværere ved at sætte rammerne, siger hun.

Men slipper folkekirken ikke idéen om, at kirkebryllupper skal foregå i kirkerummet, vil kontakten til befolkningen ryge fløjten, mener sognepræst i Kirke Saaby og Kisserup Sogne Poul Joachim Stender.

- Når der tilbydes så mange alternativer til kirkens vielse, bliver vi nødt til at konkurrere med de borgerlige vielser ved at give mulighed for at vie andre steder end i kirken. Alternativet er, at vi ikke får sagt et ord til folk om Vorherre, fordi de går til borgmesteren, siger han.

Men det vil undergrave kirkens formål, mener biskop i Roskilde Stift Peter Fischer-Møller:

- Hvis vi reducerer den kirkelige vielse til en romantisk begivenhed, så tager vi hverken folk eller os selv som kirke alvorligt. Når folk vil have en kirkelig vielse, er det, fordi de ønsker at få kastet lys fra det kristne evangelium over deres kærlighed. Og der giver kirkerummet de bedste

vilkår.