Video: Sejlet ned af Hjejlen

Familie i kano blev torpederet af hjuldamper

03:35

Her rammes kanoen af Hjejlens stævn Foto: Dan Erland Andersen

Kort før det uheldige stævnemøde forsøger familien at padle kanoen ind til siden. I baggrunden nærmer hjuldamperen sig. Foto: Dan Erland Andersen

Umiddelbart før sammenstødet begynder kanoen at vende i strømmen og driver ind foran hjuldamperen. Foto: Dan Erland Andersen

To voksne og to børn ender i vandet. Kanoen ligger med bunden vejret i Remstrup Å. Foto: Dan Erland Andersen

Den rystede familie reddes uskadt i land og får hjælp med at bjærge kanoen af tililende. Foto: Dan Erland Andersen

1 af 6

En ferierende familie med mor, far og to børn fik onsdag eftermiddag deres livs chok, da deres kanotur ved Silkeborg tog en dramatisk drejning. Kanoen, de sad i, drev ind foran hjuldamperen Hjejlen og sejlet over, så hele familien blev kastet i vandet. Faderen endte på den ene side af hjuldamperen og mor og børn på den anden.

Kollisionen skete under jernbanebroen på Remstrup Å ved Silkeborg, kort efter at Hjejlen havde lagt fra land og sat kursen mod Himmelbjerget.

Tilskuere på broen over åen havde tilfældigt valgt at filme Hjejlen med mobilkamera og på filmen kan man se, hvordan Hjejlen i god tid afgiver signal med damphornet for at advare familien i kanoen. Familien padler umiddelbart efter kanoen ind til siden af åen. 

Men i bestræbelserne på at gøre plads for hjuldamperen sejler den ferierende familie fra Værløse farten af kanoen, så den næsten ligger stille i vandet. Og uden fremdrift kan kanoen pludselig ikke længere styres, fordi modstrømmen er stærk på det smalle stykke af åen under jernbanebroen. Strømmen tager fat i kanoens stævn og drejer det lille fartøj på tværs af hjuldamperens sejlretning. Sekunder efter ender kanoen foran hjuldamperens bov og sejles ned.

Skubber båd væk
På videoen kan man se, hvordan faderen i kanoen umiddelbart inden kollisionen forsøger at skubbe den lille båd væk ved at stemme pagajen mod hjuldamperen side, men forgæves.

Et stort antal turister sidder udenfor på dækket på Hjejlen og de bliver kort før sammenstødet opmærksomme på, at det er ved at gå galt og råber advarende til familien i kanoen og forsøger samtidig at råbe kaptajnen på Hjejlen op. Råbene bliver hørt og hjuldamperen slår straks fuld kraft bak og bringes til standsning, men for sent til at undgå kollisionen.

Til alt held var alle i kanoen iført redningsveste og kunne selv svømme ind til land, hvor de fik hjælp fra tililende til at bjærge kanoen. Kort efter kunne Hjejlen fortsætte turen mod Himmelbjerget med båden fuld af turister.

Direktør for Hjejlen A/S Peder Kristensen beklager episoden, men anser kollisionen for et hændeligt uheld. Familien fra Værløse betragter også den ufrivillige vandgang som et uheld og siger til TV 2 | ØSTJYLLAND, at de ikke vil foretage sig yderligere i sagen.

Se videoen i fuld længde øverst på denne side.