VIDEO: Røntgen i eget hjem

Nu slipper ældre for sygehusbesøg

01:38

1 af 2

For mange ældre borgere kan det virke uoverskueligt, at skulle på sygehuset.

Derfor tilbyder Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune og Region Midtjylland nu muligheden for, at de ældre kan få foretaget røntgenundersøgelser i deres hjem.

Et tilbud, som både skal hjælpe de ældre og spare både kommunen og regionen penge ved nemmere, at kunne forebygge indlæggelser.

- Vi ser det som en kæmpe force. Der er mange ældre, som ikke har muligheden for at komme ud fra plejehjemmet, siger Katrine Christensen, som er driftsleder på plejehjemmet Bøgeskovhus, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Tilbuddet kører i første omgang som en forsøgsordning rettet mod beboere på plejehjem i Aarhus Kommune.

Røntgenundersøgelsen foregår ved, at Røntgen og Skanning på Aarhus Universitetshospital giver besked til et privat røntgenfirma, som tager et mobilt røntgenapparat med ud til den ældre borger.

Hellere ligge med knoglebrud

Den mobile røntgenklinik kan bruges, hvis den ældre for eksempel har fået lungebetændelse, gigt eller knoglebrud.

Alt sammen sygdomme, som i nogle tilfælde aldrig ville blive opdaget, fordi den ældre ikke kan overskue at komme på sygehuset til undersøgelse:

- Nogle ældre vil hellere ligge i deres seng med et brud på for eksempel fingeren end at tage på sygehuset. De er bange for sygehusene, som i dag er meget store. For dem er det en voldsom oplevelse, siger Katrine Christensen, som er driftsleder på plejehjemmet Bøgeskovhus, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Efter røntgenundersøgelsen bliver billederne sendt tilbage til sygehuset, som derefter finder ud af, hvad den ældre fejler.

Ifølge Region Midtjylland viser erfaringerne fra de andre skandinaviske lande, at det kun er ganske få af de ældre, som bliver røntgenundersøgt i hjemmet, som efterfølgende har brug for yderligere undersøgelse eller behandling.

I videoen øverst på siden kan du et tv-indslag fra Region Midtjylland, som viser, hvordan det nye hjemmeapparat virker.