Vicki fik ikke hjælp af diætist: Tabte 10 kilo efter kræftforløb

Underenærede kræftpatienter er et stort samfundsmæssigt problem, lyder det fra aarhusiansk professor

03:53

1 af 2

Mange kræftpatienter oplever, at de mister appetitten i forbindelse med kemo- og strålebehandlinger og ender ofte med at tabe sig.

Kombitionen af en alvorlig, i nogle tilfælde, dødelig sygdom og vægttab kan være rigtig farlig. På trods af det er det ikke alle patienter, som oplever at få hjælp til at holde kiloene på kroppen. Også når sygehusopholdet er ovre.

En ny undersøgelse foretaget blandt 500 kræftpatienter viser, at kun 33 procent af de patienter, som har tabt sig som følge af behandlingen, har været i kontakt med en diætist på sygehuset.

Det kan Vicki Veile fra Fredericia nikke genkende til. Hun fik for tre år siden konstateret knoglemarvskræft og fik en stamcelletransplantation.

Operationen gjorde, at hun stort set mistede appetitten i tre måneder.

- Der var appetitten absolut på nulpunktet. Det var ikke engang et halvt stykke kød eller en lille kartoffel, siger Vicki Veile, som endte med at tabe sig 10 kilo kort tid efter operationen.

Et samfundsproblem

Under hendes indlæggelse på Hæmatologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital fik hun aldrig mulighed for at tale med en diætist, som kunne vejlede hende om kost.

Ifølge professor Henrik Højgaard Rasmussen fra Aalborg Universitetshospital er det et stort problem, at kræftpatienter som Vicki Veile taber sig.

Det kan øge risikoen for komplikationer, længere indlæggelse eller genindlæggelse og i sidste ende øge dødeligheden.

- Det er dyrere at have en patient, som taber sig og får komplikationer, siger han.

For få diætister

På Hæmatologisk Afdleing, hvor Vicki Veile var indlagt, er der i dag ansat én diætist til 46 sengepladser. Der er derfor tale om en ressourceudfordringsiger oversygeplejerske Marie Møller

- Vores diætist går ind og vejleder de patienter, som får sondeernæring - altså mad i en slange ned i mavesækken - og dem der får ernæring ind i blodårene. Det er begrænsede ressourcer.

I forbindelse med spareplanen i Region Midtjylland, hvor der skal findes knap 700 millioner kroner, er der blandt andet sparet flere diæster væk på sygehusene i Aarhus og Horsens.

Du kan høre hele Vicki Veiles historie, og om hvor alvorligt vægttab hos kræftpatienter kan være i tv-indslaget øverst i artiklen.