Vi stempler grønlændere

Opfattes som enten drankere eller misbrugere

Arkivfoto

Det er uheldigt og med til at fastholde de svageste danskbosatte grønlændere i armod, når de på forhånd er stemplet som enten drankere eller misbrugere, fortæller Svend Kolte, forstander for Det Grønlandske Hus i Aarhus.

Hans reaktion kommer, fordi en ny undersøgelse fra Yougov for Grønlands turistråd, Visit Greenland, viser, at mange danskeres holdninger til grønlændere er baseret på uvidenhed og fordomme som druk, misbrug og sociale problemer.

- Hvis du på forhånd har fået et prædikat, som ikke er fortjent, så kan den sociale kontakt blive sværere, og det bliver også sværere at komme ind på arbejdsmarkedet, siger Svend Kolte.

4.000 grønlændere bor i Østjylland

Ifølge forstanderen bunder en stor del af problemet i, at grønlænderne skiller sig ud.

Det Grønlandske Hus har kontakt med par tusinde af de cirka 4.000 grønlændere, der bor i det østjyske område - langt de fleste er velfungerende studerende og familier, men man hjælper også socialt udsatte.

I huset har man en talemåde, som går på, at hvis der står 200 fulderikker i Mølleparken, så er det de to fulde grønlændere, man som dansker bider mærke i.

De fleste er velfungerende

- Langt, langt de fleste grønlændere i Danmark er jo velfungerende. De bliver måske ikke så mærkede af at blive stemplet, selvom det er irriterende hele tiden at skulle forklare, at man altså ikke spise  isbjørne til aftensmad.

- Men for de svageste grupper gør det livet sværere. Det er ikke håbløst, men gør på ingen måde livet lettere, siger Svend Kolte.

Forældet syn

Forstanderen kalder det danske syn på Grønland "70 år forældet". Det er de negative historier, der trives, og både presse og skoler har et ansvar for at ændre det, mener han.

- Man bruger ikke tid og kræfter på at give et nuanceret billede af Grønland. På den måde dyrker man fordommene, og det er helt klart uheldigt, siger Svend Kolte.