- Vi skal vende hver en sten

Minister lover øget kontrol af kemomedicin

De 28 mænd, der fik forkert kemomedicinsk behandling på Aarhus Universitetshospital i 2012 og 2013, får i dag et løfte af Sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

Ministerens holdning efter et langstrakt samråd tirsdag om forkert kemomedicinering af 106 kræftpatienter i Aarhus, Vejle og Odense er meget klar; de fejl, der er sket, må ikke gentage sig.

Derfor lover han nu øget kontrol med de sygehusapotekere, der har blandet medicinen forkert de pågældende steder. Overdoseringen har angiveligt ført til tre dødsfald.

- Det har ikke været tilfredsstillende, og det er også derfor, at vi skal have en grundig redegørelse, hvor vi får vendt alle sten. Vi skal sikre os, at der er taget hånd om det, og at det ikke kan ske fremadrettet, siger Nick Hækkerup.

Læs også: - Kræftpatienter overmedicineret

Sagen kom til offentlighedens kendskab i begyndelsen af 2014. Sygehusene opdagede ved udgangen af 2013, at de i en periode på op mod to år ikke havde opdaget, at doseringerne på stoffet Cabazitaxel var blevet ændret.

Det betød, at der blev givet mellem 16 og 20 procent for stor dosis af stoffet.

Ifølge Nick Hækkerup er der ingen tvivl om, at de pågældende sygehuse bærer en stor del af ansvaret for fejlene. Han mener dog ikke, at man skal miste tilliden til sundhedsvæsnet, selvom sundhedsordfører Mai Mercado (K) på samrådet lod forstå, at hun frygter, at en lignende fejl kan ske igen.

- Hvor der er mennesker, kan der selvfølgelig altid ske fejl. Men vi skal forsøge at forebygge det så godt som muligt, og det skal både redegørelsen fra regionerne og den øgede fokus fra Sundhedsstyrelsen hjælpe med.

- Jeg synes, at hun skal passe på med at skubbe til frygten for at være i sundhedsvæsnet, der faktisk fungerer rigtig, rigtig godt, siger han.