- Vi må lære at leve med ulven

Er ikke farlig for mennesker, fastslår ekspert

En ulv vandrer i øjeblikket rundt i det midtjyske, hvor den formentlig har dræbt flere får. Ulven på billedet er fra Skandinavisk Dyrepark på Djursland.

Den sidste danske ulv blev skudt i 1813. Dengang blev den udryddet, fordi den blev set som en plage for bønderne.

Den gamle strid kan blive genoplivet, når ulven vender tilbage til Danmark. Det mener seniorforsker Thomas Secher Jensen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus.

- Der kommer til at ryge nogle får og måske også det, der er større, og det vil uden tvivl sætte sig som ondt blod. Derfor er vi også allerede nu nødt til at begynde at udarbejde nogle retningslinier for, hvordan vi skal forvalte det at have ulve i naturen. Hvis vi ikke er på forkant, kan der let piskes en stemning i vejret, mener Thomas Secher Jensen og tilføjer, at vi må lære at leve med ulven, om vi vil eller ej, eftersom den er fredet overalt i EU.

Ikke på ulvens menukort

Mens der altså er sandhed i det gamle ordsprog om, at man ikke bør lade lammet sove hos ulvene, så er der ingen grund til at frygte for hverken sig selv eller sine børn, understreger både Frank Vigh-Larsen og Thomas Secher Jensen.

- Det er en misforståelse, jeg meget gerne vil udrydde. Ulven er ikke farlig for mennesker, heller ikke små børn. Rent evolutionsmæssigt står mennesker simpelthen ikke på ulvens menukort, siger Frank Vigh-Larsen.

Ingen menneskeæder

Selv om Thomas Secher Jensen humoristisk bemærker, at han nok ikke ligefrem ville iklæde sin datter en rød hætte og sende alene hende ind i skoven til ulvene, så tilbageviser også han myten om ulven som en glubsk menneskeæder:

- Jeg kender kun til syv-­otte eksempler på verdensplan, hvor ulve har angrebet mennesker, og de har alle lidt af hundegalskab (rabies), og det findes ikke i Danmark. En ulv vil altid fjerne sig, hvis den kommer i nærheden af mennesker, understreger han.