Vi lukker øjnene for rødt lys

Køer påvirker bilisters kørsel, mener forsker

Mange køer i trafikken får folk til at trykke ekstra hårdt på speederen og køre over for rødt lys.

Det mener fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, som til daglig arbejder med byudvikling og infrastruktur. Han mener, at trængsel i trafikken blandt andet kan være medvirkende til, at mange bilister kører over for rødt lys i Aarhus.

- Man kan hurtigt miste fem eller ti minutter nede i byen, og så kan man tænke, at nu skal jeg altså med. Så drøner man af sted og ser ikke det røde lys, eller så ser man det og lukker øjnene, fordi vi godt ved, det er forkert, siger fremtidsforsker Jesper Bo Jensen.

Nye tal fra navigationsfirmaet TomTom viser, at Aarhus er den by i Danmark, hvor bilisterne tilbringer flest timer på at holde i kø.

Se: Video: Kører over for rødt

Aarhusianerne holder gennemsnitligt i kø 65 timer om året, mens københavnerne kan nøjes med 61 timer. I Odense er tallet næsten det halve, nemlig 35 timer om året.

Flere af de trafikanter TV 2 | ØSTJYLLAND mødte i fredagens myldretidstrafik i Aarhus, kunne godt nikkende genkendende til, at lange køer kan friste en til at køre over for rødt.

- Folk bliver stresset over, at de ikke kommer hurtigere hjem, så tager de chancen og hopper over alligevel, siger Martin Carlsen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

- Jeg bliver måske lidt aggressiv og kan godt køre lidt vildt nogle gange, siger Betina Johannsen.

I 2012 blev 5.479 bilister sigtet for at køre over for rødt lys. I 2007 var der 4.256 sigtelser. Der er dermed sket en stigning på mere end 20 procent.