- Vi glemmer, de er mennesker

Ekspert opfordrer til omtanke på sociale medier

Med bare få klik kan et budskab nå ud til tusinder eller millioner af mennesker.

Danskerne rider godt med på den sociale bølge, men i takt med, at flere og flere bruger Facebook eller andre sociale medier, er der også større behov for omtanke.

Det mener Jakob Linaa Jensen, som er lektor i medievidenskab ved Institut for Æstetik og Kommunikation på Aarhus Universitet, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Han opfordrer danskerne til, at tænke over måden, de kommunikerer på online:

- Man reagerer måske anderledes, end man gør i det offentlige rum. Man kan ikke se de mennesker, man taler til. De er gemt bag computerskærmen, og selvom det er rigtige mennesker, der gemmer sig bag brugernavnene, så er der en tendens til at glemme det, siger Jakob Linaa Jensen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Se: Dødstrusler på Facebook

Debatten om brug af sociale medier er blevet aktuel efter, at den 28-årige Benjamin Holstebroe fra Aarhus uskyldigt blev hængt ud som pædofil på Facebook.

På bare et døgn var et billede af ham blevet delt mere end 8.000 gange med en advarsel om, at han havde antastet en mindreårig pige. Billedet blev delt af moderen til pigen.

- Man kan komme af med sine umiddelbare følelser, og man har ingen responstid. På nettet er man fristet til at reagere med det samme, siger Jakob Linaa Jensen og fortsætter:

- Jeg tror, der er nogen i kampens hede, som ikke tænker over, at Facebook er et offentligt medie, som når ud til en masse mennesker og bliver stående.

Opslaget på Facebook blev senere slettet, men omkostningerne Benjamin Holstebroe fra Aarhus var store. Der bredte sig en hadefuld stemning, og han var ikke længere tryg ved at gå udenfor en dør.

- Sociale medier er jo at sammenligne med en gabestok fra Middelalderen, hvor man udstillede syndere og forbrydere - med eller uden grund - på torvet. Så kunne folk ellers spytte på dem og kaste sten efter dem. Det er lidt det, vi har set, siger Jakob Linaa Jensen til TV 2 | ØSTJYLLAND.