Vi føler os mindre trygge - bandekonflikt i Aarhus får skylden

Østjyderne er blevet mindre trygge, og det ærgrer politidirektøren hos Østjyllands Politi, der blandt andet peger på bandekonflikten som en af årsagerne

Genrefoto. Foto: Brian Bergmann - Ritzau Scanpix

Østjyderne føler sig mere utrygge. Det viser den nyeste tryghedsmåling, som Østjyllands Politi mandag har offentliggjort.

85 procent af borgerne i politikredsen føler sig trygge, men det er et fald fra 92 procent fra målingen i 2016. Og det ærgrer naturligvis politidirektør Helle Kyndesen fra Østjyllands Politi.

Læs også Ung kvinde truet med pistol: Politiet efterlyser vidner

- Når vi ser på resultatet for hele Østjyllands Politikreds, kan jeg konstatere, at færre borgere grundlæggende er trygge. Det er jeg træt af. En af vores vigtigste opgaver er at skabe tryghed, siger Helle Kyndesen til TV2 ØSTJYLLAND.

 

Bandekonflikten kan mærkes

Hun mener, at den bandekonflikt, der prægede sommeren 2017 i Aarhus, er en af hovedårsagerne til, at trygheden er faldet.

- Bandekonflikten har fyldt meget i 2017, og det tror jeg har påvirket borgerne i politikredsen. Jeg forstår det godt, og jeg forstår det særligt i de pågældende områder, siger Helle Kyndesen med henvisning til blandt andet det vestlige Aarhus, der i sommer var præget af konflikten mellem to grupperinger, hvorfor der gennem længere tid var oprettet visitationszoner.

POLITIETS INDSATS I BANDEKONFLIKTEN

 • En række anholdelser af formodede bandemedlemmer og andre uromagere
   
 • Beslaglæggelse af 63 stikvåben, 21 slagvåben og 19 skydevåben
   
 • 418 visitationer i visitationszoner
   
 • 48 zoneforbud givet. Politiet har efterfølgende registreret seks overtrædelser
   
Kilde: Østjyllands Politi

Den nye måling, hvor et udsnit af befolkningen bliver spurgt om deres tryghedsfølelse, viser, at andelen af trygge borgere i Gellerup/Toveshøj i det vestlige Aarhus er faldet fra 71,2 til 52,9 procent. I Bispehaven, ligeledes i det vestlige Aarhus, er tallet faldet fra 56,7 til 43,4 procent.

Læs også Bandekonflikten i Aarhus trak på politiet i hele Jylland

Tilliden til politiet hos beboerne i områderne er uændret på henholdsvis 83,1 procent og 81,8 procent.

På landsplan er det 85,7 procent af borgerne, der føler sig trygge, mens det i 2016 var 89,1 procent.

Fakta om Østjyllands Politi

Østjyllands politikreds dækker et areal på 3.505 km2 og har flere end 581.000 indbyggere. Kredsen omfatter Randers, Norddjurs, Syddjurs, Favrskov, Aarhus, Odder og Samsø kommune.
02:09

VIDEO: Klaus Arboe Rasmussen er Chefpolitiinspektør hos Østjyllands Politi. Her kan du høre hans reaktion på, at trygheden blandt borgerne er faldet i Aarhus V.

Luk video

At tilliden til Østjyllands Politi er uændret glæder politidirektøren.

- Tilliden ligger på et højt niveau, og det er vi rigtig glade for. Folk har tillid til, at vi vil hjælpe, når der er brug for det. Og det er vigtigt med tillid til politiet, siger Helle Kyndesen.

I 2017 har politiet - udover at bruge mange mandskabstimer på bandekonflikten - blandt andet haft særligt fokus på forebyggelse af indbrud, trafik og digital sikkerhed. Indsatser, der fortsætter i 2018.

Læs også Bandemedlemmer anholdt med narko og doping

- Vi sætter ind tæt på borgerne, og det er vigtigt, at vi hjælper borgerne med at beskytte sig selv. Det kan for eksempel være mod indbrud og i at kunne beskytte sig selv på nettet. Derudover gør vi en særlig indsats for at skabe et trygt natteliv i blandt andet Randers og Aarhus, men der er mange indsatser og mange områder, hvor vi skal skabe tryghed, og gerne i dialog med borgerne, siger Helle Kyndesen.

Hun fortæller, at antallet af indbrud var faldende i 2017, og at det samlede antal straffelovsanmeldelser i Østjyllands Politikreds ligeledes var faldende. 

Derimod er antallet af online-kriminalitet stigende, hvilket Helle Kyndesen mener også har spillet ind i forhold til den samlede tryghedsvurdering. 

03:33

VIDEO: Vi mødte Helle Kyndesen, da hun tiltrådte som politidirektør hos Østjyllands Politi i sommeren 2015. Inden var hun politidirektør i Sydøstjyllands Politi, der blandt andet dækker Skanderborg og Horsens. Her kan du se mere om hende.

Luk video

På landsplan bygger undersøgelsen på besvarelser fra 11.000 mennesker. Her svarede 79,2 procent af de adspurgte, at de har tillid til politiet.

I 2013 begyndte Rigspolitiet at måle netop dette område, og dengang var der 84,3 procent, som havde tillid. Sidste år lå tallet på 81,1.

Læs også Slut med visitationszone i Aarhus V og Tilst

Ifølge Ritzau erkender rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg indirekte, at noget bør gøres. Han siger, at man "fremadrettet" får større mulighed for at prioritere den nære, synlige og tryghedsskabende indsats.

- Vi tager målingen alvorligt og arbejder løbende på at vende udviklingen ved at være faste og vedholdende i vores indsatser, siger rigspolitichefen.

01:18

VIDEO: Fadi Kassem (SF) arbejder i Gellerup, hvor han er vokset op. Her kan du høre hans reaktion på, at trygheden især er faldet blandt borgere i Aarhus V.

Luk video