Vestas med positivt resultat

Første overskud i fem år

Vestas kom ud af årets første kvartal med et overskud før skat på to millioner euro svarende til cirka 15 millioner kroner. Det er første gang i fem år, at selskabet med hovedsæde i Aarhus har overskud i første kvartal.

Det er næsten en milliard kroner bedre end første kvartal i 2013, hvor Vestas fik et underskud på omkring 910 millioner kroner.

Det var ventet på forhånd, at Vestas ville få - endnu - et minus på bundlinjen efter de første måneder, da selskabet typisk kun indtægtsfører en mindre del af årets omsætning i første kvartal.

Se: Vestas-chefer undersøges

Her kan du blive klogere på den danske vindmøllegigant Vestas:

- Vestas er en dansk virksomhed, der leverer vindmøller og havvindmøller i hele verden.

- Koncernchefen Anders Runevad står i spidsen for i alt 16.200 ansatte på globalt plan. Årsregnskabet er hans første som koncernchef.

- Hovedkontoret ligger i Aarhus. Vestas har kontorer i 24 lande.

- Vestas er grundlagt i 1945 af Peder Hansen under navnet Vestjysk-Staalteknik A/S, hvis navn blev forkortet til Vestas. I starten producerede Vestas landbrugsudstyr.

Se: IKEA køber vindmøllepark

- I 1979 leverede Vestas de første vindmøller, og branchen oplevede et regulært boom i begyndelsen af 1980'erne.

- I 1986 blev Vestas tvunget til at gå i betalingsstandsning, fordi markedet i USA kollapsede. Store dele af Vestas blev solgt fra. En ny virksomhed med navnet Vestas Wind Systems A/S blev grundlagt og skulle udelukkende fokusere på vindenergi.

- I starten af 2013 sagde Vestas farvel til 582 ansatte som led i den igangværende sparerunde.

- I august sidste år blev Ditlev Engel fyret efter otte år som topchef i Vestas. Samme dag blev der offentliggjort et skuffende halvårsregnskab med underskud på 462 millioner.

- I september offentliggjorde Vestas og japanske Mitsubishi Heavy Industries et nyt samarbejde om havvindmøller. Selskaberne danner et joint venture selskab, som de hver ejer 50 procent af. Efterfølgende røg Vestas' aktiekurs i vejret med 10 procent.