Vestas havde håbet på mere

Både godt og skidt i klimaudspil, mener koncernen

Hos den østjyske vindmølleproducent Vestas med hovedsæde i Skejby er man ikke ovenud begejstrede for de klima- og energimål, som EU-Kommissionen har spillet ud med onsdag.

Kommissionen lægger op til, at 27 procent af energiforsyningen i 2030 skal komme fra vedvarende energi som sol og vind.

- Vi havde håbet på et bindende mål på 30 procent vedvarende energi, men kommissionens forslag er stadig et skridt i den rigtige retning, siger pressechef i Vestas, Michael Zarin til Ritzau Finans.

Kommissionen gør det ikke helt klart, hvordan det vedvarende energimål kan gøres bindende, når det kun er fastlagt på EU-niveau og ikke som tidligere bliver pindet ud på krav til de enkelte medlemslande. Og det falder ikke i Vestas' smag.

- Vi er en smule skuffede over de manglende nationale mål, men diskussionen er kun lige begyndt, siger Michael Zarin.

Vil anerkende den grønne vækst

Systemet og de overordnede rammer skal nu forhandles på plads med de øvrige EU-institutioner. Og det vil blandt andet blive et tema på et EU-topmøde i Bruxelles til marts.

Hos Vestas er man overbevist om, at EU's stats- og regeringschefer vil anerkende den betydelige grønne vækst, som vedvarende energi har leveret:

- Og at man samtidig vil anerkende, hvor vigtigt bindende mål frem mod 2030 er i forhold til at fortsætte den succes, siger Michael Zarin.

Udspillet lægger også på til, at EU-landene skal sætte CO2-udledningen ned med 40 procent sammenlignet med niveauet i 1990.