Vestas har brug for flere penge

Selskabet er hårdt spændt for finansielt

Vindmølleselskabet Vestas er meget hårdt spændt for finansielt. Med tallene for tredje kvartal er selskabet rykket nærmere en kapitalforhøjelse. Det mener Sydbank-analytiker Jacob Pedersen.

Hans kollega Michael Friis Jørgensen, Alm. Brand Markets, venter også, at Vestas-chefen, Ditlev Engel, nu må gå den tunge gang til aktiemarkedet for at bede om nye penge.

- Det kan end ikke en eventuel aftale med japanske Mitsubishi lave om på, mener han ifølge Ritzau Finans.  Det er en nedjustering af forventningen til årets pengestrømme, der får analytikerne til at finde de dystre miner frem.

Hvor man i Vestas havde forventet en vending til det positive sidst på året, er der nu udsigt til et minus på mellem nul og ca. fire milliarder kroner i frie pengestrømme.

- Det ser ikke ud til, at det vil kunne styrke balancen nok udelukkende med en god aftale med Mitsubishi.

- Selv om de måtte få en forbedring af pengestrømmene i første kvartal, tror jeg, at presset fra bankerne peger kraftigt i retning af en kapitaludvidelse, siger Michael Friis Jørgensen.  En aktieemission, der kan nå op på cirka fire milliarder kroner, vil ifølge Michael Friis Jørgensen være "ekstrem dyr" for de nuværende aktionærer.

- Det er også det, der presser aktiekursen i dag, siger han.

Vestas-aktien faldt med ca. ni procent efter regnskabet.  Jacob Pedersen fra Sydbank peger på, at ordreindgangen er for lav til at opretholde de positive pengestrømme i selskabet.  Han mener, at der er behov for en "hvid ridder" á la Mitsubishi, som kan løfte noget gæld ud af virksomheden.

- Det er bestemt ikke givet, at Vestas kan tjene penge eller skabe positive pengestrømme i 2013 - slet ikke hvis ordreindgangen fortsætter med at humpe af sted, siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.