Vestas-aktien i medvind

Højeste kurs i 14 måneder

Foto: Jeannot Huyoet, Randers Kommune

Skuden er langsomt ved at vende for ellers kriseramte Vestas, og det bliver for alvor belønnet af aktiemarkederne. Den østjyske vindmølle-koncerns aktie er mandag over middag gået yderligere i vejret med en stigning på syv-otte procent til en kurs mellem 64 og 65 kroner.

Det er den højeste kurs for Vestas-aktien i 14 måneder, og aktien kan stige yderligere i løbet af det kommende år, mener både Sydbank og Jyske Bank.

Analytikere fra de to banker fremhæver, at aktien bliver drevet frem af et regnskab for 1. kvartal i år, der på specielt to punkter var bedre end forventet. Det drejer sig om pengestrømmene, som var mindre negative end forudset, hvilket tyder på, at der er ved at komme styr på selskabets gæld. Hertil kommer, at ordreindgangen ser pæn ud.

- Når man ser på de meget store kursfald, Vestas-aktien har haft, så er det en forløsning for aktiemarkedet, når der kommer et regnskab uden dårlige nyheder. Det var tilfældet med 1. kvartal i år, siger senioranalytiker i Sydbank Jacob Pedersen, der påpeger, at Vestas fortsat er et selskab, som kæmper for at komme ud af krisen. Og aktiekursen på den slags selskaber svinger meget.

- Det vigtigste er, at selskabet følger planen for at få bragt omkostningerne ned resten af året. Herudover skal der flere ordrer til, for at Vestas også kan komme til at vokse til næste år. Det tror jeg kommer til at ske, siger Jacob Pedersen.

Kursen banket i gulvet

Før finanskrisen, da Vestas for alvor tjente penge, kostede en Vestas-aktie over 600 kr. Siden er kursen banket i gulvet og var helt nede omkring 22 kr. ved juletid.

Det billede er siden blevet ændret, og antallet af ordrer ser ud til at kunne stige, både fordi markedet for vindmøller generelt er på vej op, og fordi det nu er afklaret, at der fortsat er skatterabat for investeringer i vindmøller i USA.

Aktieanalytiker i Jyske Bank Janne Vincent Kjær er helt enig i kommentarerne fra Sydbank.

- Vestas er tilbage på sporet med at få det antal ordrer, som selskabet skal have. Det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at selskabet vinder markedsandele, men meget tyder på, at de igen får deres andel af ordrerne, siger Janne Vincent Kjær.

Vestas kom ud af første kvartal med et minus på 1,1 mia. kr. på bundlinjen. Forventningerne til året som helhed blev fastholdt. Og Vestas skrev selv ved offentliggørelsen af kvartalsrapporten, at selskabets turnaround fortsætter efter planen.