Verdenskendt mur kommer til Aarhus

2,5 ton Berlinmur har taget plads ved siden af Aarhus Domkirke.

Historien skal gøres konkret, når et stort stykke af Berlinmuren besøger Aarhus.

Nævn en berømt mur.

Der er den Kinesiske Mur, der er Grædemuren i Jerusalem, og så er der Trumps drømmemur, som vi måske, måske aldrig får at se.

Læs også Demonstration mod hospital-besparelser: - Det er fuldstændig tosset

Men så er der også Berlinmuren. Og lige præcis den kan nu opleves lige midt i Aarhus. I hvert fald 2,5 ton af den.

00:55

Berlinmuren var en 45,1 kilometer lang betonmur, der blev bevogtet af tusindvis af elitesoldater. Nu kan en del af den opleves i Aarhus.

Luk video

Mandag formiddag blev et stykke af den originale Berlinmur nemlig placeret på Bispetorv, som en del af en Danmarksturné under navnet ”Berlinmuren kommer”.

- Jeg håber, at rigtig mange vil opleve, at hele den her historie om Berlinmuren, det delte Tyskland og tiden før og efter Berlinmurens fald bliver gjort konkret og nærværende, siger Line Fogh Sørensen, der er akademisk medarbejder ved Dansk Plakatmuseum.

Murstykket er 3,6 meter høj og var en del af den betonmur, der i næsten 30 år delte Berlin i et øst og et vest.

Læs også Børn forsvandt fra skole: Nu vil skolechef vende hver en sten

Det udlånte stykke stod på Potsdamer Platz i det centrale Berlin, som indtil 9. november 1989 var fuldstændig utilgængeligt for østtyskerne.

Det er Golden Days Festival og Koldkrigsmuseum Langelandsfort, der i samarbejde med Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By opstiller Berlinmuren i Aarhus i perioden 7.-20. oktober 2019.

Berlinmuren kom til at stå i 28 år og anses af mange som det ultimative symbol på den kolde krig. Her bliver en del af den stillet op på Bispetorv.

På Dansk Plakatmuseum har de lige nu en udstilling, der hedder ”Murens fald. Tyske plakater før og efter 89”, så da de fik en henvendelse om et samarbejde, var der ingen tvivl.

Læs også Lars Larsen får vej opkaldt efter sig

- Det var oplagt at sige ja til det her samarbejde, fordi vores udstilling og deres projekt supplerer hinanden rigtig godt, siger Line Fogh Sørensen, der er akademisk medarbejder på Dansk Plakatmuseum.