Ventetid slår narkomaner ihjel

Narkomaner i Århus må vente op til et år på fri heroin. Sundhedsministeren er skuffet.

Foto: Colourbox

Sundhedsministeren vil have heroinen ud til narkomanerne her i sommermånederne. Men en rundringning som MetroXpress har foretaget viser, at nogle narkomaner kan komme til at vente helt til næste sommer eller endnu længere.

Og for hver måneds ventetid koster det menneskeliv. Det siger Nanna Gotfredsen, der er projektleder på 'Ga-dejuristen' - en organisation der hjælper hårdt belastede narkomaner.

- Nogle af dem, som vil få glæde af heroinbehandling, vil være døde, inden det kommer i gang. Jeg er dybt overrasket og meget skuffet. Kommunerne har i et år vidst, at det her ville falde på plads. De har kunnet gøre alt klar, men de har sovet gevaldigt i timen.

Også sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) er tydeligt skuffet. Han havde forventet, at heroinen kunne komme narkomanerne til hjælp allerede denne sommer.

- Jeg er ærlig talt temmelig overrasket. Kommunerne har mere eller mindre kendt retningslinjerne siden november sidste år og har altså haft god tid til at forberede sig, siger ministeren til metroXpress.

Han understreger, at alt er på plads - både regler, retningslinier og penge.

- Nu er det bare om at komme i gang i kommunerne. Det er et godt og vigtigt tilbud til nogle af de svageste i vores samfund, som naturligvis skal rulles ud hurtigst muligt,« siger Jakob Axel Nielsen til metroXpress.

I København må narkomaner vente til årsskiftet på den frie heroin. I Århus og Odense regner man med først at kunne hjælpe narkomanerne i de første måneder af år 2010. I Esbjerg og Aalborg vil man 'allertidligst starte op i løbet af første halvår 2010'.