Varmt vejr giver tidligt iltsvind

Iltsvindet i Østjylland er flere steder lige så slemt som sidste år.

Den seneste tids varme og stille vejr har medført et tidligt iltsvind mange steder. I en række amter betegnes situationen på nuværende tidspunkt som lige så slem som på samme tid sidste år, hvor iltsvindet endte med at blive det alvorligste, der hidtil er registreret.

I Mariager Fjord, hvor iltindholdet støt og roligt daler, ser situationen alvorlig ud. Nye målinger de nærmeste dage ventes at give en aktuel status for fjorden, der i 1997 blev erklæret biologisk død som følge af massivt iltsvind.

- Det stillestående vejr, har faktisk været værre i år end i 2002, hvor vi i juni havde både en del blæst og nedbør. I Mariager Fjord vil en god blæst gøre underværker nu, siger civilingeniør Svend Åge Bendtsen fra Nordjyllands Amts Vandmiljøkontor.

I Århus Amt blev der registreret iltsvind allerede den 21. juli i den vestlige kystnære del af Århus Bugt. Siden har situationen udviklet sig, og der er nu kraftigt iltsvind med et iltindhold på kun 1,2 mg ilt per liter vand i det nævnte område. Der er tale om iltsvind, hvis der er under fire mg ilt per liter, mens "kraftigt iltsvind" er en koncentration under 2 mg pr. liter. Kraftigt iltsvind gennem en længere periode betyder, at mange bunddyr dør, og der kan gå lang tid, før der igen er et varieret dyreliv som fødegrundlag for fisk.

- I den centrale del af Århus Bugt og Kalø Vig har vi endnu ikke målt iltsvind, men iltindholdet falder, og de seneste målinger ligger lige på grænsen, siger biolog Helene Munk Sørensen fra Århus Amt.