Vandbøfler sat fri ved Geding-Kasted Mose

Fire vandbøfler skal være med til at sikre mere vild natur ved Geding-Kasted Mose

01:15

I forbindelse med et naturprojekt blev fire vandbøfler i dag, torsdag, sluppet ud i området ved Geding-Kasted Mose nordvest for Aarhus 

Her giver de fire vandbøfler de 20 gallowaykøer, der ankom i december sidste år, selskab.

Læs også Cirkus-elefanter græsser ved Gudenåen i Randers

Idéen er, at man lader naturen blive vild igen ved at lade store dyr græsse sammen hele året uden tilskudsfodring.

På den måde sikrer man, at naturen ikke gror til i krat, oplyser Aarhus Kommune.

Vandbøflerne

Vandbøflerne kan afgræsse de vådeste arealer i mosen, da de er dygtige svømmere, som kan komme frem over alt.

De går hårdt til buske og træer, og den ravage, de efterlader sig, vil være med til at skabe variation i de lidt ensartede eng- og mosearealer.

Men hvorfor ikke sende en person ud med en buskrydder?

- Det kan man godt, og vi har også af og til haft folk med buskryddere herude. Men det er meget dyrt og et meget stort område at pleje på den måde, så det er meget bedre at lade naturen klare dette på sin egen måde, siger biolog i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune Lars Eg Hoppe til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Michael rystet: Forældrenes kaniner brutalt dræbt

Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune Kristian Würtz (S) udbyder:

- Dyrene er en vigtig del af et stort projekt, som er med til at sikre mere natur og beskytte drikkevandsressourcerne i området. Og som en ikke uvæsentlig sidegevinst får aarhusianerne mulighed for nye, spændende naturoplevelser kun otte kilometer fra Midtbyen.

De fire vandbøfler ser ud til at nyde den østjyske natur.

Dyrene må ikke fodres

Området ved Geding-Kasted Mose er et udflugtsområde, hvor der blandt andet er lavet borde og bænke, så folk kan nyde en madpakke eller en stille stund - men man skal hverken dele sin madpakke med dyrene eller fodre dem med græs, fortæller Lars Eg Hoppe.

Læs også Test til store stævner: Ligner hund og kat deres ejer?

- Det er meget fredsommelige dyr, vi har her, som er vant til kontakt. Men det er vigtigt, at man altid husker at have sin hund i snor og altid sørger for at holde øje med, hvor dyrene er henne, og at man ikke med sin tilstedeværelse kommer til at skabe alt for meget forstyrrelse, siger Lars Eg Hoppe og fortsætter:

- De skal finde deres egen mad herude. Hvis man giver dem græs eller lignende, vænner de sig til at komme hen til publikum, og det skal vi helst ikke have. Det er ikke fordi, at dyrene er farlige, for de er meget fredelige. Men store dyr kan godt finde på at spjætte, hvis der kommer noget forbi, så det er bedst, hvis man nyder dem lidt på afstand og lader være med at opsøge dem.

02:21

VIDEO: I november sidste år blev 12 heste sluppet løs i Mols Bjerge som en del af et forskningsprojekt.

Luk video

Det var også meningen, at der torsdag skulle have været sluppet seks konik-heste løs i området, men hestene blev af ukendte personer lukket ud af den fangefold i Tyskland, hvor de opholdt sig. Derfor er hestene ikke kommet med til Østjylland.

Naturplejefirmaet Rewilding.dk ejer dyrene, der er sat ud i området ved Geding-Kasted Mose. Firmaet har ansat en lokal opsynsmand, som har det daglige tilsyn med dem.

I videoen øverst i artiklen kan du høre mere om vandbøflerne og se dem blive sluppet fri.

Fakta om projektet

Hele Geding-Kasted Mose er ca. 130 hektar stort og ligger mellem landsbyerne Geding og Kasted, ca. 8 km nordvest for Aarhus.

Det indhegnede græsningsområde er på ca. 62 ha og ligger i den nordlige ende af mosen.

Projektet afprøver for første gang i Aarhus Kommune en metode til natur- og landskabspleje, der foregår mest muligt på naturens betingelser.

Idéen er, at man lader naturen blive vild igen ved at lade store dyr græsse sammen hele året uden tilskudsfodring.