Valg: Udstråling afgør krydset

Udseendet på lygtepælene er vigtigt

Kandidater på venstrefløjen skal se attraktive, imødekommende og venlige ud, viser aarhusiansk forskning.

Det er ikke kun det, politikerne siger, der afgør, om de får vores kryds ved kommunalvalget 19. november. Deres udseende, når de hænger i lygtepælene, har også betydning for, hvor krydset havner.

Det konkluderer ph.d.-studerende Lasse Laustsen fra Aarhus Universitet, der tidligere har lavet specialet "He has got the looks".

- Min forskning viser, at kandidater på venstrefløjen får flere stemmer, hvis de ser attraktive, imødekommende og venlige ud, mens kandidater på højrefløjen får stemmer, hvis de ser fysisk stærke og dominante ud, siger han.

Se: Tyvstarter valgkampen

Ifølge Lasse Laustsen ved man fra socialpsykologisk forskning, at mennesker fra de to fløje anskuer den sociale verden forskelligt.

- Mennesker på venstrefløjen ser verden som et samarbejdende sted, et rart og varmt sted. Højrefløjen ser verden som mere konfliktfyldt og farligere. Derfor betyder kandidaternes udstrålingen en hel del, siger Lasse Laustsen.

Men selv om udseende betyder meget, rydder det ikke bordet.

- Det er et af elementerne, vi bruger, når vi skal danne os et indtryk af kandidaterne. Holdninger og argumenter er stadig det vigtigste i politik, siger han.