Vælgere flygter fra SF

Partiet står til at miste mange stemmer

Hvis man skal tro de seneste meningsmålinger, kommer der til at ryge en del hoveder blandt SF's byrødder efter den 19. november.

Partiet står nemlig til at få halvt så mange stemmer, som de fik ved kommunalvalget i 2009.

I den seneste Voxmetermåling, der er lavet for Ritzau den 9. november, får SF 7,6 procent af stemmerne. I 2009 fik de 14,5 procent.

- SF fik et fantastisk valg i 2009, men nu står de landspolitisk svagere. Så de er startet valgkampen i modvind, fortæller Ulrik Kjær, valgforsker fra Syddansk Universitet.

Forskeren understreger, at et parti ikke nødvendigvis behøver gå tilbage i de enkelte kommuner, selvom de får dårligere meningsmålinger på landsplan.

46 byrådsmedlemmer har forladt partiet

Men netop SF står ifølge Ulrik Kjær i en særlig svær situation. Det er nemlig det parti, som flest kommunalpolitikere har forladt siden seneste valg. 46 byrådsmedlemmer er i de sidste fire år gået over til et andet parti eller blevet løsgængere.

- Derfor mangler partiet nogle af de politikere, der hentede stemmerne hjem sidst. Nogle af de bedste kort var spillet, allerede inden valgkampen gik i gang, siger Ulrik Kjær.

SF har i dag omkring 300 byrådsmedlemmer på landsplan. Heraf er der to borgmesterposter, i Syddjurs og i Lejre. Partiet har derudover fire rådmænd.

I otte kommuner har partiet kun et mandat i kommunalbestyrelsen.