V åbner for Bilka i Randers

Venstre vil lave planlov om

Det skal være op til de enkelte kommuner, hvorvidt de vil give tilladelse til, at Bilka, Ikea eller et storcenter kan etablere sig i deres område.

Det mener Venstre, der nu foreslår helt at droppe den befolkningsgrænse på 40.000, som fastsætter, hvor stor en by skal være, før der må opføres de store handelsbyggerier.

I Randers kæmpede byrådet for et par år siden meget for at få bygget et stort Bilka-varehus i Paderup, hvilket et folketingsflertal dengang satte en stopper for med planloven.

- Det er misforstået omsorg at tro, at vi fra Christiansborgs side skal begrænse udviklingen i landdistrikterne på den måde, som planloven gør i dag, siger partiets landdistriktsordfører, Thomas Danielsen, til DR.

- Hvis der er en Ikea, der ønsker at etablere sig i det vestjyske, så skal vi politisk ikke stå i vejen for det, fastslår han.

Venstre har tidligere argumenteret for, at grænsen skulle sænkes til 27.000 indbyggere, men nu vil partiet have den helt væk med den begrundelse, at det vil sikre vækst i de tyndere befolkede områder.

Se: Intet Bilka i Randers

Men flere storcentre og kæmpevarehuse vil medføre landsbydød, mener miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

- Venstre vil tage kvælertag på de små landsbyer, der i mange tilfælde i forvejen kæmper for at holde på indbyggere og arbejdspladser, skriver hun i en mail til Ritzau og uddyber:

- Vi kan se på undersøgelser, at det er afgørende for danskerne, at der er indkøbsmuligheder tæt på, hvor de bor. Flere storcentre vil betyde færre butikker i landdistrikterne.

Men det argument preller af på Thomas Danielsen.

- Hvis der er en købmand, der må lukke, så er det altså bedre, at han lukker på grund af konkurrence end på grund af fraflytning, siger han og tilføjer:

- Vi ser mange steder i dag, hvor de har Bilka, og der findes de mindre butikker fortsat. De har andre tilbud, man kan handle hurtigere, og man skal ikke igennem et stort Bilka.