Uvidenhed om loven er ingen undskyldning

Det hjælper ikke, at man ikke vidste, at et lift til flygtninge er i strid med loven, siger vicestatsadvokat

Manden, som er tiltalt i sagen, hjalp flygtninge til Stena Line-færgen i Grenaa

Den tiltalte mand har tidligere optrådt anonymt på TV 2 | ØSTJYLLAND

1 af 2

Flere danskere tog i september en eller flere udlændinge med i bilen, da store grupper flygtninge og migranter sås vandrende nordpå ad de danske motorveje.

Heriblandt en 41-årig østjyde, der tog tre afghanske mænd og to piger med sig fra Flensborg til Grenaa, hvor han blev anholdt for at have transporteret dem i strid med udlændingelovgivningen.

Manden vidste efter eget udsagn ikke, at det var ulovligt at give flygtningene et lift, men den uvidenhed kan ikke undskylde lovbruddet, siger vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen.

"Peter" kørte flygtningefamilie til Grenaa: Nu risikerer han straf

- Man kan ikke blive fritaget fra straf, fordi man ikke kender til loven. Det er ikke en undskyldende omstændighed, så det er efter min opfattelse fuldstændig irrelevant i den her sag, siger han.

Vicestatsadvokaten erkender dog, at der var nogle "særlige omstændigheder", der gjorde sig gældende i de ophedede dage i september, hvor flygtningestrømmen for alvor nåede Danmark.

- Derfor har vi også nedlagt påstand om bøde, selv om den her type sager normalt koster frihedsstraf, siger Jakob Berger Nielsen.

Østjyde kørte flygtninge til færgen: I dag falder der dom

Men hvis I erkender, at der er formildende omstændigheder, hvorfor så overhovedet rejse sagen?

- Det er fordi, det er domstolene, der er den dømmende magt, og det er domstolene, der skal vurdere, hvad det her skal koste. Det er ikke noget, vi vil sidde og afgøre ved skrivebordet, siger vicestatsadvokaten.