Uro i Enhedslisten: Spidskandidat smækker med døren

Enhedslisten i Randers mister sin topkandidat, der går i protest mod, at medlemmer af Enhedslisten kan repræsentere andre lister i byrådet

Foto: Annelene Petersen / David Leth Williams - Scanpix

Anni Andersen, der var valgt som Enhedslistens spidskandidat i Randers, har forladt partiet i protest. 

Uenigheden bunder i, hvordan Enhedslisten skal håndtere, at flere af dens medlemmer er aktive i andre politiske grupperinger. Det fortæller Frede Kirkholm Nielsen, der er listens kontaktperson i Randers.

Eksempelvis er Bjarne Overmark medlem af Enhedslisten, samtidig med han i mange år har repræsenteret Beboerlisten i Randers Byråd.

Hidtil har de to kasketter ikke givet anledning til den store debat, da Enhedslisten ikke tidligere har stillet op til byrådsvalget i Randers. Listen har derimod støttet Beboerlisten. 

Læs også Enhedslisten klar til historisk opstilling i Randers

Frede Kirkholm Nielsen fortæller, at han og flere andre ikke ser noget problem i, at medlemmer af Enhedslisten er aktive andre steder politisk.

Anni Andersen har et andet syn på sagen, og hun tog torsdag konsekvensen ved at melde sig ud.

- Jeg er overrasket over udmeldelsen. Der har været uenighed om problematikken et stykke tid, men det har hele tiden været en præmis, at man kan være medlem af Enhedslisten og samtidig stille op for Beboerlisten eller Velfærdslisten, siger Frede Kirkholm Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Uenighed om opstilling

På nuværende tidspunkt er der to kandidater tilbage på Enhedslistens opstillingsliste i Randers, men Frede Kirkholm Nielsen forventer, at den suppleres med flere navne.

På onsdag mødes bestyrelsen for at tage stilling til, hvordan man kommer videre.

Én ting er dog ifølge Frede Kirkholm Nielsen sikkert:

- Vi stiller op til byrådsvalget i Randers.

Da Enhedslisten i efteråret besluttede, at den for første gang nogensinde ville stille op til et byrådsvalg i Randers, var der også uenighed.

- Vi har diskuteret sagen på en række medlemsmøder, og så har vi til sidst stemt om det. Der var nogle, der stemte ja til forslaget, og andre stemte nej, sagde Frede Kirkholm Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND ved den lejlighed.