Urene skal stilles frem: Nu skifter vi til sommertid

Natten til søndag skifter vi til sommertid

Foto: Colourbox / Antony McAulay

Hvis du ikke vil komme for sent til dine aftaler i morgen, søndag, så er det en god idé lige at være en smule opmærksom nu.

Natten mellem lørdag og søndag skifter vi nemlig til sommertid, og derfor skal urene stilles en time frem. 

Helt præcist sker skiftet, når urene skifter fra 01.59 til 03.00 natten til søndag og dermed frarøver os en time på øjet.

Sommertid blev første gang indført af Østrig og Tyskland i 1916 for at spare energi og dermed olie, som var knap på grund af Første Verdenskrig.

Læs også Forårsvarme på vej: 15 grader i weekenden

En række andre europæiske lande, herunder Danmark, fulgte trop 21. maj samme år. Sommertiden kom igen under Anden Verdenskrig, men den blev først permanent i Danmark i 1980.

Vintertid, som mest korrekt kaldes normaltid, starter efter EU-Kommissionens bestemmelser altid den sidste søndag i oktober og varer frem til den sidste søndag i marts, hvor vi skifter til sommertid.

Standarderne blev indført i 1996, så sommertiden er den samme i alle EU-lande. Omkring 70 lande verden over har indført ordningen - de følger dog ikke alle helt de samme datoer som EU.

02:12

VIDEO: Landsforening vil have sommertiden fjernet. Det er en uskik, at vi to gange om året piller ved tiden. Det mener Jørgen Bak, der er formand for landsforeningen mod sommertid. Se video fra oktober sidste år.

Luk video

På trods af at skiftet natten til søndag frarøver os en time på øjet, bringer det flere lyse timer med sig.

Og det er positivt for danskernes optag af D-vitamin.

Børge Nordestgaard, der er professor i klinisk medicin ved Københavns Universitet og overlæge ved Herlev Hospital, peger på, at D-vitamin er en vigtig kilde til en sund krop.

- Skiftet til sommertid betyder, at danskerne er vågne i de timer, hvor solen skinner mere. Så der er større chance for, at vi kan nå at være ude i solen og få den vigtige D-vitamin fra solens stråler, siger han.

Læs også Glæd dig til weekenden: Højtryk giver pænt vejr

Mangel på D-vitamin er udbredt blandt danskerne. Derfor er sommertiden med sine sene solskinstimer en god mulighed for at få fyldt sit D-vitamin-lager op til vintertiden, siger Børge Nordestgaard.

- Langt det meste D-vitamin kommer af, at vores hud er eksponeret for solskin. Og i perioden fra marts til oktober kan det bedst lade sig gøre.

- Derfor kan sommertiden bidrage til, at vi er sundere i forhold til vores D-vitaminoptag, siger Børge Nordestgaard, der har forsket i D-vitamin i flere år.

Huden danner D-vitamin, når solens stråler rammer huden. 80 procent af D-vitaminerne får vi fra solen, mens de resterende 20 procent kommer fra kosten.

Fakta om sommertid

* Sommertiden blev afprøvet i Danmark første gang under Første Verdenskrig i 1916. Anden gang var i perioden 1940 til 1948.

* I 1980 blev sommertiden indført igen. Efter en standardisering i EU i 1996 har vi sommertid fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober.

* Reglerne om sommertid er fastlagt i EU-direktiv 2000/84/EF. Ifølge direktivet skal Kommissionen hvert femte år offentliggøre sommertids start og slut for de kommende fem år.

* Omkring 70 lande har i dag indført ordningen.

* Sommertiden er indført for at få det meste ud af dagslyset om aftenen.

* Om foråret skal uret stilles en time frem fra klokken 02.00 til klokken 03.00. Om efteråret skal uret stilles en time tilbage fra klokken 03.00 til klokken 02.00.

Kilder: Den Store Danske og Eur-lex.