Urd ødelagde Anholt: Borgmester vil have staten til at punge ud

Kystsikring af Anholt skal være på statens regning - og den skal komme nu, siger Norddjurs' borgmester

Stormen Urd var ubarmbjertig på sin vej gennem Danmark anden juledag. Hårdt gik det blandt andet udover øen Anholt i det nordlige Kattegat.

Endnu engang måtte øens hovedfærdselsåre bukke under - helt bogstaveligt talt synke sammen - og vandet åd sig godt ind i landet. Telefonforbindelsen

Samme historie har været gældende ved tidligere storme. Derfor har øen og Norddjurs Kommune, som den hører ind under, i flere år råbt op om kystsikring for at undgå, at øen og dens faciliteter bliver ædt at havet.

Det budskab tog borgmester Jan Petersen (S), Anholt Borgerforening og Anholt Grundejerforening onsdag med til Christiansborg, hvor de fik lov til at fortælle om problemet til Udvalget for Landdistrikter og Øer.

- Det er en vital ø, der ligger fuldstændig isoleret og hvor vitale funktioner som havn er truet. Det her svarer til, at en af de vitale statslige institutioner også blev angrebet, siger Jan Petersen.

Budskabet til politikerne er, at Anholt og de problemer, som storme og vandstigninger giver, er i en kategori helt for sig selv. Et så omfattende problem, at staten er nødt til at gribe ind og give økonomisk støtte.

En kystsikring af øen vil ifølge beregninger koste mellem otte og 10 millioner kroner, og det er penge, som Norddjurs Kommune ikke selv kan betale, fortæller Jan Petersen:

- Norddjurs Kommune elsker øen. Vi gør alt, hvad vi kan for, at den har det godt, men det er ikke nogen overskudsforretning. Derfor vil det være urimeligt at forvente, at vi alene går ind og løser det her problem.

VIDEO: Mette Hjermind Dencker mener også, der skal findes en løsning.

Medlem af  Udvalget for Landdistrikter og Øer, Mette Hjermind Dencker (DF), kan godt forstå, at beboerne på Anholt og borgmesteren er bekymrede. Hun betegner det også som en "akut situation", der må findes en løsning på. 

- Det er vigtigt, vi finder en løsning her og nu, hvis vi vil have, at Anholt skal være der fremadrettet, konkluderer hun.

 Der bor i dag 133 beboere på Anholt. Fra øen og ind til fastlandet er der tre timers sejlads. 

VIDEO: Historien om Anholt gør også indtryk på Socialdemokraternes Leif Lahn Jensen, som selv er valgt i Djurskredsen. 

 

corona test

Næsthøjeste smittetal: Yderligere 1367 coronatilfælde i Danmark

Vangdalen Randers

Stribevis af småbrande: Beboere frygter det går galt

Breaking
corona test podning

Styrelse: Flere skal selvisoleres og testes efter tæt kontakt til smittet

Sigurd har siden april været igennem diverse undersøgelser for at få svar på, hvad han fejler

Hvad er der galt med min baby? Mor søger hjælp

parkeringsbøde parkeringsafgift p-bøde p-afgift parkering

Kommune vil sprede handlen: Undgå trængsel og larm og få gratis parkering

Anne-Mette Jensen blev onsdag udsat for et tricktyveri

Anne-Mette udsat for tricktyv - men så tog en gruppe mænd affære