Universitet splittet om giftsalg

Flere medlemmer af bestyrelsen på Aarhus Universitet vil stoppe Cheminovas giftsalg.

Tunge medlemmer af bestyrelsen på Aarhus Universitet går nu i rette med universitetets rektor, Lauritz Holm-Nielsen, skriver Politiken torsdag.

Lauritz Holm-Nielsen har hidtil forsvaret kemivirksomheden Cheminovas salg af farlige sprøjtegifte. Men dele af bestyrelsen lægger nu op til, at universitetet skal bruge sine aktier i Cheminova til at stoppe giftsalget.

- Hvis universitetet skal eje Cheminova, skal selskabet have et værdigrundlag, vi selv og det internationale samfund finder acceptabelt. Jeg sætter spørgsmålstegn ved, om grundlaget er acceptabelt med den alvorlige kritik, som FN har rettet mod Cheminova, siger tidligere sundhedsminister og nuværende direktør for Kræftens Bekæmpelse Arne Rolighed, der også er medlem af bestyrelsen for Aarhus Universitet.

Samme holdning har et andet bestyrelsesmedlem Arild Underdal, der er tidligere rektor for universitetet i Oslo.

- Grundlæggende mener jeg ikke, man skal sælge noget, man ikke vil have i sin egen have. Nu må vi høre argumenterne, men der skal være gode grunde til at sælge så farlige stoffer, siger han.

Store dele af forskningen på Aarhus Universitet bliver betalt af Cheminova, fordi universitetets forskningsfond er hovedaktionær i virksomheden.