Universitet kønskvoterer

DF kalder det positiv særbehandling og kønskvotering ad bagdøren, når universiteter lokker med penge for at få flere kvindelige forskere.

Det er skævt, når universiteterne i Århus og København vil belønne de enkelte fakulteter med ekstra professorater og flere midler, hvis de ansætter flere kvindelige professorer og lektorer.

Pia Adelsteen, ligestillingsordfører i DF, ser universiteternes udspil som udtryk for positiv særbehandling. Og det tager partiet afstand fra.

- Jeg vil heller ikke anerkende positiv særbehandling som en midlertidig genvej til reel ligestilling. Det her ligner i betænkelig grad kønskvotering ad bagdøren, mener Pia Adelsteen. Hun frygter samtidig, at initiativerne kan føre til kassetænkning, fordi de ekstra midler som hovedregel ikke tilfalder de kvindelige professorer, men universitet.

Aarhus Universitet er ifølge Berlingske Tidende klar til at oprette 10 lektorater og 10 midlertidige professorater, hvor de enkelte fakulteter belønnes af ledelsen, hvis de ansætter kvinder, ligesom kvindelige lektorer får ekstra midler til deres forskning.

Men Pia Adelsteen kritiserer samtidig, at der kun kommer forslag frem, der er møntet på højtlønnede poster i samfundet.

-Hvorfor foreslår ingen positiv særbehandling for at få flere mænd til at arbejde i børnehaverne, spørger hun.

Regeringen har udtrykt ønske om, at universiteterne ansætter flere kvindelige forskere.

- Jeg må erkende, at et flertal i Folketinget formentlig bakker de tiltag op, som vi nu hører om. Men politikerne bør respektere, at kvinder prioriterer anderledes end mænd. Det skal de have lov til, også selv om de vælger et job, der ikke matcher deres uddannelse, slutter Pia Adelsteen.

/ritzau/