Unikt renseanlæg i Egå

Egå Renseanlæg skal som det første anlæg i verden producere 50 procent mere strøm, end det bruger

Foto: Colourbox

Mange renseanlæg i Danmark og resten af verden skal udvikles fra at være store energislugere til at være energiproducenter, og det skal ske gennem helt nye teknologier, der udnytter det potentiale for grøn energiproduktion, der er i spildevand.

Men en total energirenovering af Egå Renseanlæg sætter Aarhus Vand en ny standard for, hvordan man udvikler renseanlæg til at blive energiproducerende anlæg. Renseanlægget vil være i drift i efteråret 2016 og vil - som det første af sin slags i verden - producere 50 procent mere strøm, end det forbruger.

- Det er et resultat, der vil give genlyd ikke bare i Danmark, men i høj grad også i udlandet. Rejsegildet markerer afslutningen på en lang og spændende innovationsproces med oprindeligt 63 gode idéer fra ind- og udland til at skabe "fremtidens energiproducerende renseanlæg". Det nye Egå Renseanlæg bliver skabt ud fra denne innovative tilgang til udvikling af ny vandteknologi og er et flot resultat af et enestående og givende samarbejde mellem Envidan, Per Aarsleff og Aarhus Vand, siger adm. Direktør i Aarhus Vand Lars Schrøder i en pressemeddelelse.

Aarhus Vand sætter prisen ned i 2016

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) deltager i rejsegildet på Egå Renseanlæg den 20. januar.

- Rensningsanlæg skal gå fra at være energislugere til energiproducenter, og det er det nye projekt ved Egå Renseanlæg et rigtig godt eksempel på. Her er et område, hvor Danmark kan styrke og udvikle vores position på det miljøteknologiske vandområde. Visionen er at fordoble eksporten i branchen i 2025 og skabe op til 4.000 nye jobs i vandbranchen, lyder det fra Eva Kjer Hansen.