- Unges adfærd er forældres ansvar

Unge tager til Prag for at feste sammen

01:42

1 af 2

Det er forældrenes ansvar at sørge for, at de unge, der i de kommende dage drager til Prag for at hygge sig og feste med hinanden i vinterferien, opfører sig ordentligt.

Det er beskeden fra sognepræst Morten Skovsted, der også har været med til at stifte et forældrenetværk i et forsøg på at ændre drukkulturen blandt unge.

Se også: Blander sig uden om Pragtur

- Så længe de unge er under 18, og det er jo det, der gør sig gældende på ungdomsuddannelserne, så er det jo forældrenes ansvar at opdrage de unge og give dem nogle værdier og en adfærd, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND.

De seneste år har de unges ture til Prag i vinterferien ført til både vold og ballade. Og det bør forældrene hjælpe med at komme til livs, lyder det fra sognepræsten:

Se også: - Vi drikker ikke voldsomt meget

- Hvis de unge går helt amok i Prag, så er det jo ikke et problem, der lige pludselig opstår i Prag. Så er det jo, fordi de er opdraget uden nogen grænser, og fordi de blandt andet er en del af en alkoholkultur, som ingen rigtig sætter spørgsmålstegn ved.

Han mener dog, at vi har et fælles ansvar for alle at sørge for at ændre alkoholkulturen, så de unge ikke drikker sig fra sans og samling i for eksempel Prag:

Se også: Politiet tager til Prag

- Forældrene har et ansvar, skolerne kan have et ansvar ved at stille nogle alternativer til rådighed for denne her alkoholkultur ved at lave nogle aktiviteter, hvor de unge kan være sammen - uden at det er centreret om alkohol. Politikerne kan lovgive, skoleledelsen, bestyrelser - der er mange, der kan påtage sig et ansvar, siger han.

Du kan høre sognepræstens opfordring til især forældrene i videoen øverst på siden.