Unge vil have noget at drikke

Men vil stoppe med at ryge, viser undersøgelse

Alkohol og fester er en del af ungdomskulturen, siger undersøgelse (arkivfoto)

Kampagner for at skære ned på alkohol preller helt af på unge. De er slet ikke interesserede. Det viser en stor undersøgelse blandt 140.000 unge i alderen 16-24 år i Region Midtjylland.

Hver femte af de unge har et storforbrug af alkohol. De drikker mere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger, mens det kun gælder hver tiende voksen. Og 31 procent af de unge drikker tit mere end fem genstande per gang mod 11 procent af de voksne.

Selvom de unge dermed drikker meget mere end den voksne befolkning, så er 84 procent af de unge slet ikke interesserede i at nedsætte forbruget.

- De betragter et stort alkoholforbrug som en naturlig del af det at være ung. Fester og byture og alkohol betyder meget for deres sociale liv, siger seniorforsker Pia Vedel Ankersen, CFK, Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, og projektleder på undersøgelsen.

81 pct. vil holde op
Når det gælder rygning, er 81 procent af de unge dagligrygere villige til at holde op. 74 procent af de unge vil gerne være mere fysisk aktive, og 70 procent ønsker at spise mere sundt.

- Men de opfatter tydeligvis ikke stort forbrug af alkohol som et større problem i forhold til at leve sundt, siger Pia Vedel Ankersen og fortsætter:

- Det kan gøre det rigtig svært for kampagner og andre forebyggelsesindsatser at trænge igennem til de unge. Interviews med de unge viser, at kampagnerne preller af. Sundhedsstyrelsens budskab om at drikke højst fem genstande per gang opfattes af nogle som helt urealistisk.

- Det er fuldstændig utopisk at tro, at der er nogen dansker, der overholder det der. Det tror jeg ikke på, at der er nogen, der gør, siger en ung mand i undersøgelsen.

Ifølge undersøgelsen drikkes der tungest blandt mænd, singler og unge med middelhøjt uddannelsesniveau. Men unge med højtlønnede forældre har dog også generelt et højt alkoholforbrug.

Den samlede undersøgelse præsenteres 15. november på en konference i Viborg.