Unge terper i sommerferien

Unge studenter fra blandt andet Århus tager sommerkurser for at klare adgangskravene til universiteterne.

Knap er studenterhuen på hovedet, før tusindvis af unge allerede i juli skal have bøgerne frem igen. Det sker, fordi adgangskravene til universitetet er blevet skærpet, så flere studier stiller krav om specifikke fag på bestemte niveauer. Derfor stiger tilmeldingerne til den gymnasiale supplering stødt, skriver Urban.

Både i København, Odense, Århus og Nordjylland melder man om stigninger på op mod mod 50 procent i forhold til sidste år, viser Urbans research. Alene i Odense og Aalborg regner man med, at over 1.000 unge skal bruge sommerferien med snuden i bøgerne.

- De unge er ikke helt begyndt at indrette sig efter de nye adgangskrav. En del mangler specielt kemi og matematik på B-niveau, så i år har vi en meget stor søgning til vores sommerkurser. Vi har allerede flere end 250 tilmeldte, og fristen er først 3. juli,« siger rektor Søren Hindsholm på Nørresundby Gymnasium og HF.

<b>Tager ikke skade af fysikformler</b>
Ifølge lektor Gitte Holten Ingerslev, der forsker i læring på ungdomsuddannelserne, tager unge ikke skade af at terpe fysikformler og franske verber i ferien.

- Det er da klart, at de unge bliver mere trætte og udmattede, hvis de skal undvære deres sommerferie. Men på den anden side kan unge i den alder klare meget, og motivationen driver dem formentlig i den situation. De kæmper jo for at komme ind på den eftertragtede uddannelse, siger hun og fortsætter:

- Men unge, der kommer fra ikke bognære hjem kan godt risikere at få en hård tid. Hvis de først skal undvære deres sommerferie og dernæst kastes ud i universitetsmiljøet for første gang i deres liv, så får de altså kamp til stregen, siger Gitte Holten Ingerslev, der forsker og underviser på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole på Aarhus Universitet.

Tidligere blev den gymnasiale supplering udbudt på forskellige tidspunkter af året og ofte over flere måneder, men undervisningsminister Bertel Haarder (V) har presset på for at få de effektive kurser indført over hele landet i år. Der er tale om turbokurser af fire ugers varighed med 35 timers undervisning om ugen. Hertil kommer hjemmearbejdet.